Rusia își construiește forturi în interiorul propriului teritoriu. Care e marele coșmar care bântuie la Kremlin

Rusia își construiește forturi în interiorul propriului teritoriu. Care e marele coșmar care bântuie la Kremlin Sursa foto: Statul Major/Ucraina

Rusia construiește forturi de apărare la sute de kilometri de granițele sale cu Ucraina, temându-se de o contraofensivă atât de amplă încât ar putea pătrunde pe teritoriul rusesc, potrivit serviciilor secrete britanice.

Ministerul britanic al Apărării a postat o actualizare pe Twitter luni dimineață, notând prezența unor rețele de tranșee „adânc (poziționate) în interiorul teritoriului rusesc recunoscut la nivel internațional, inclusiv în regiunile Belgorod și Kursk”. Motivul, conform actualizării, a fost „îngrijorarea profundă a liderilor ruși că Ucraina ar putea realiza o pătrundere majoră”.

Anticipația se construiește în jurul unui contraatac promis de mult timp din partea Ucrainei, care în ultimele luni și-a consolidat forțele în timp ce încerca să rețină avansul zdrobitor al armatei ruse pe timp de iarnă. Ministrul ucrainean al apărării a declarat săptămâna trecută că posibila contraofensivă este în mare parte pregătită să înceapă. Ucraina a organizat noi brigăzi și a primit recent arme noi și puternice de la aliații occidentali, inclusiv tancurile Leopard, Challenger și Abrams.

Rusia începe să se teamă de o contraofensivă puternică a Ucrainei

Trupele suplimentare și puterea de foc ar putea ajuta la realizarea unui progres în contracararea invaziei, care a fost în mare parte statică timp de luni de zile. Cu toate acestea, un efort serios de a invada Rusia este dincolo de ceea ce majoritatea observatorilor consideră fezabil pentru Ucraina, care are mult mai puține resurse decât Rusia și s-a concentrat pe apărarea propriului teritoriu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ucraina nu a făcut până acum nicio încercare de a ocupa teritoriul rusesc, iar scopul său declarat în acest război este de a restabili controlul asupra teritoriului ucrainean recunoscut internațional, inclusiv asupra peninsulei Crimeea, pe care Rusia o deține din 2014. Actualizarea britanică a menționat că apărarea departe de linia frontului ar putea fi mai degrabă un efort de propagandă pentru a întări hotărârea populației, făcându-i să creadă că armata ucraineană ar putea ajunge aproape de casele lor.

„Unele lucrări au fost probabil cerute de comandanții locali și de liderii civili în încercarea de a promova narațiunea oficială că Rusia este „amenințată” de Ucraina și NATO”, a precizat actualizarea. Informațiile britanice au precizat că Rusia a fortificat, de asemenea, liniile defensive în interiorul teritoriului ucrainean ocupat, mult mai aproape de zonele de lupte.

sursa: www.businessinsider.com