Rusia îl acuză pe Trump de imperialism spațial

Rusia îl acuză pe Trump de imperialism spațial

Administrația americană încurajează explorarea și exploaterea resurselor aflate în corpurile cerești și în spațiu. Deloc pe placul Moscovei.

Această lege precizează că orice cetățean american poate achiziționa, deține, transporta, utiliza și vinde resurse provenind de la un asteroid sau resurse provenind din spațiu, dar cu respectarea legilor și a obligațiilor internaționale ale Statelor Unite.

Administrația Trump a mers mai departe.

Denumit Encouragind Intgernational Support for the Recovery and Use of Space Resources, aflat în pregătire de un an, acest decret se bazează pe faptul că Statele Unite nu consideră spațiul ca patrimoniu comun al umanității.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și că resursele pe care le conține aparțin astfel celui care lansează explorarea. Prin urmare, încurajează antreprenoriatul, atât public cât și privat, să exploateze liber resursele situate în spațiu.

Trump nu este la prima sa încercare. A semnat deja patru directive privind politica spațială, dintre care prima în decembrie 2017, a lansat oficial programul Artemis, care prevede zboruri către Lună și instalarea unei baze în 2024. Crearea Comandamentului Spațial, anul trecut, în februarie, face parte și din această abordare proactivă.

Și imperialistă. Cel puțin în opinia Rusiei, unde decretul semnat luni de Trump a provocat iritare.

Agenția spațială rusă Roscosmos l-a acuzat, începând de marți, pe liderul de la Casa Albă că vrea să pună mâna pe celelalte planete ale sistemului solar.

Roscosmos estimează că decretul semnat luni amenință cooperarea spațială internațională și contrazice ideea că spațiul aparține întregii umanități.

Tentativele de expropriere a spațiului extra-atmosferic și planurile de expansiune vizând cucerirea teritoriilor altor planete nu înseamnă o cooperare fructuoasă între țări, a indicat Roscosmos.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că orice tentativă de a privatiza spațiul, sub o formă sau alta (...) ar fi „inaccceptabilă”.