Criza declansata intre Moscova si Londra de afacerea "Litvinenko" nu da semne ca s-ar domoli deocamdata, iar partea rusa pare hotarata sa-si irite adversarul prin trimiterea repetata a bombardierelor sale spre coastele Marii Britanii.
Astfel de manevre au putut fi observate intreaga saptamana, iar vineri, avioane militare britanice si norvegiene au fost nevoite sa se ridice de patru ori in aer pentru a iesi in intampinarea bombardierelor strategice ruse, transmite AFP.
Aparatele rusesti au grija sa ramana in spatiul aerian international, dar se apropie suficient de mult de Norvegia si Marea Britanie incat sa oblige, conform procedurii, aviatia acestor tari sa se pregateasca pentru o eventuala interceptare.
Bombardierele, de tip Tu-160 si Tu-150MS, se aflau intr-o misiune de zbor in apele internationale, in cadrul unor exercitii planificate de mai multa vreme, a specificat ieri consilierul comandantului-sef al flotei aeriene militare a Rusiei, colonelul Aleksandr Dobrasevski.
Sicanele aeriene dintre Rusia si Marea Britanie au loc pe fondul deteriorarii relatiilor dintre cele doua tari, in urma refuzului Moscovei de a-l extrada pe Andrei Lugovoi, fost agent KGB, in Regatul Unit, pentru a comparea in fata justitiei britanice, acesta fiind suspectat de uciderea, cu poloniu radioactiv, a colegului sau de breasla Aleksandr Litvinenko, un opozant al Kremlinului, in noiembrie 2006, la Londra.
Pe de alta parte, presedintele rus Vladimir Putin a calificat joi drept „minicriza” conflictul dintre Moscova si Londra in afacerea „Litvinenko” si a facut apel la bunul-simt al Marii Britanii pentru a depasi aceasta situatie. Marea Britanie „trebuie sa-si pondereze actiunile, cu bun-simt, sa respecte dreptul si interesele partenerilor sai”, a spus liderul de la Kremlin.