Conform decretului publicat pe site-ul Monitorului Oficial de la Moscova, începând cu data de  1 octombrie, salariile președintelui, premierului Dmitri Miedvedev și ale șefilor serviciilor de securitate ruse vor crește cu 4,3%.

Majorarea va fi primită de  asemenea de către ministrul Apărării, Sergey Shoigu, de ministrul de interne, Vladimir Kolokoltsev, de directorul FSB, Alexander Bortnikov și de șeful Gărzii Naționale, Viktor Zolotov. De asemenea, sunt planificate creșteri pentru Vladimir Puchkov, ministrul situațiilor de urgență, Dmitri Konchev, șeful Serviciului Federal de Protecție și Sergey Narishkin, director al Serviciului de Informații Externe.

Aceasta este a doua creștere salarială primită de către înalții funcționari guvernamentali ruși anul acesta. În luna ianuarie, o scădere a salariilor cu 10%, implementată de  către Putin în timpul crizei economice din anul 2015, a fost anulată .

Ca urmare, salariile președintelui, premierului și șefilor de securitate vor crește cu aproape 15%, de două ori mai rapid decât creșterea medie a salariilor nominale din Rusia (7,4%, conform Serviciului Federal de Statistică în luna august).

Potrivit Ministerului de Finanțe de la Moscova, bugetul federal va avea alocat un total de 1,64 trilioane de ruble (în jur de 20 de miliarde de euro) pentru plata salariilor funcționarilor  guvernamentali. 5.54 miliarde de ruble (70 de miliarde de euro) vor fi cheltuite pentru apărare, reprezentând  28% din buget. Astfel, finanțarea armatei și plata salariilor aparatului de stat reprezintă 38% din întregul buget federal.