Delegaţia parlamentară rusă condusă de Serghei Narîşkin, preşedintele Dumei de Stat, se deplasa spre Geneva pentru o conferinţă internaţională.

Avionul rus de tip Tupolev se afla în zona oraşului elveţian Biel, în apropiere de frontiera cu Franţa, când a fost foarte aproape de o aeronavă de vânătoare F-18, relatează Mediafax.

"Incidentul demonstrează lipsă de respect din partea NATO. Un astfel de incident ar fi fost de neconceput în timpul independenţei Franţei faţă de NATO", a reacţionat, potrivit Itar-Tass, deputatul rus Serghei Gavrilov, care se afla în avion.

În urma incidentului, petrecut luni dimineaţă, Ministerul rus de Externe l-a convocat pentru explicaţii pe ambasadorul Franţei, Jean-Maurice Ripert.

"Partea rusă a exprimat cea mai profundă preocupare privind acest incident, explicându-i ambasadorului că este compromisă credibilitatea Franţei", a subliniat Ministerul rus de Externe.

Ministerului de Externe de la Paris susţine că Franţa nu a fost implicată în niciun fel în incident.

Elveţia a anunţat, ulterior, că avionul de vânătoare F-18 aparţine Forţelor Aeriene elveţiene şi a fost trimis într-o misiune de identificare a aeronavei civile.

"Luni la ora 10.22 (11.22, ora României), un avion rus de linie marca Tupolev, care avea autorizaţie de survol, a pătruns în spaţiul aerian elveţian, deasupra oraşului Biel, în apropierea Franţei. A fost trimis un avion de vânătoare pentru verificarea identităţii aparatului de zbor. Astfel de misiuni sunt efectuate cu o frecvenţă de circa 100 pe an. Nu a existat niciun pericol ", au comunicat autorităţile elveţiene.