Informația a fost dată publicității joi de cotidianul economic Vedemosti.

Oficialii Bisericii ruse poartă din 2017 discuții cu autoritățile din orașul Serghiev Posad pentru a-l transforma într-o capitală a ortodoxiei. Serghiev Posad, aflat la 80 de kilometri de Moscova, adăpostește Lavra Sfintei Treimi a mănăstirii Sfântul Serghie de Radonej, considerată centrul spiritual al Rusiei ortodoxe.

La începutul acestui an, Biserica rusă i-a cerut președintelui Vladimir Putin să sprijine acest proiect, a declarat o sursă guvernamentală pentru Vedemosti.

Biserica dorește să construiască un complex religios în jurul mănăstirii, potrivit unei documentații de 300 de pagini, realizată de biroul de consultanță Strelka și obținută de Vedemosti. Proiectanții afirmă că printre sursele lor de inspirație se numără Vaticanul, Ierusalimul sau Mecca. Ei doresc o restructurare a Serghiev Posad, împărțindu-l în districte cu specializări separate: spiritual, rezidențial și administrativ.

Primarul Serghiev Posad, Mihail Tokarev, estimează costurile întregului proiect la circa 140 de miliarde de ruble. „Vaticanul ortodox” ar trebui să ocupe o treime din centrul orașului, spune el. Acesta va include muzee, centre culturale, o bibliotecă teologică, un hotel, un tribunal al Bisericii, un centru medical și un centru de presă ortodox.

Proiectul mai prevede construirea unei autostrăzi noi, a unui aeroport nou și crearea unei rețele de transport pentru turiști.

Rusia vorbește adesea despre sine ca despre „A Treia Romă”, a doua fiind Constantinopolul.

— Lavra Sfânta Treime —