Evenimentul Zilei > International > Rusia a PIERDUT comunicarea cu telescopul spațial orbital Spektr-R
Rusia a PIERDUT  comunicarea cu telescopul spațial orbital  Spektr-R

Rusia a PIERDUT comunicarea cu telescopul spațial orbital Spektr-R

Specialiștii agenției spațiale din Rusia încearcă să remedieze problemele care au blocat controlul telescopului-radio Spektr-R. Singurul telescop radio din spațiul rus nu mai răspunde la comenzile de pe Pământ, spun oficialii.

Șeful Centrului Spațial al Astro, Nikolai Kardașev, a declarat că Spektr-R transmite încă date științifice, dar nu a răspuns la comenzi începând de vineri. Telescopul a fost lansat în 2011 de la Cosmodromul de la Baikonur din Kazahstan pentru a efectua cercetări asupra structurii și a spectrului de frecvențe radio din interiorul și dincolo de galaxia noastră. 

Spektr-R a funcționat cu mult peste durata de viață estimată de cinci ani.

Un oficial de la agenția spațială rusă Roscosmos, Alexander Bloșenko, a declarat că o altă încercare de a stabili controlul asupra satelitului va avea loc astăzi. Șeful Centrului Spațial al Astro, Nikolai Kardașev, a declarat că unele sisteme de comunicații prin satelit Spektr-R au încetat să mai funcționeze.

Specialiștii au încercat în mod repetat și nu au reușit să repare conexiunea pierdută, a spus domnul Kardașev, citat de BBC.