Rusia: Colonel FSB condamnat pentru că a vândut informaţii secrete CIA

Rusia: Colonel FSB condamnat pentru că a vândut informaţii secrete CIA

Un fost colonel din agenţia de contraspionaj a Rusiei a fost condamnat de un tribunal moscovit la 18 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea americanilor.

Fostul colonel FSB, Valeri Mihailov, a fost găsit vinovat pentru că a transmis informaţii considerate secrete de stat unui agent CIA, pe care l-ar fi contactat la Moscova.  Lui Mihailov i se vor ridica gradele militare şi distincţiile şi va ispăşi sentinţa într-o închisoare de maximă securitate. Acuzarea ceruse 13 ani şi patru luni de detenţie. Condamnarea este cea de a doua pronunţată într-o săptămână pentru spionaj sau trădare în favoarea Statelor Unite. Un colonel în rezervă al armatei ruse a fost condamnat la finele lunii trecute la 12 ani de închisoare pentru că a predat unui agent de informaţii american mii de hărţi topografice secrete. În Rusia, condamnările pentru spionaj sau trădare s-au înmulţit în Rusia, în ultimii ani.

În februarie, un inginer din cadrul sectorului spaţial rus a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru că a vândut CIA informaţii secrete privind rachetele strategice ruse de ultimă generaţie. Toate aceste procese intervin pe fondul relaţiilor tensionate dintre SUA şi Rusia, din cauza planurilor NATO de a desfăşura un scut antirachetă în Europa, despre care Moscova susţine că reprezintă o ameninţare la forţele sale militare şi nucleare.

Ne puteți urmări și pe Google News