Transportul de rachete pentru sistemul S-400, comandat de China și livrat de Rusia, a fost de o furtună în drum spre Beijing. Transportul a fost afectat atunci când se afla în Canalul Mânecii, a declarat şeful conglomeratului industrial şi militar rus Rostec, Serghei Cemezov, în marja expoziţiei IDEX 2019 din Abu Dhabi. Ca urmare a acestui eveniment, Rusia va livra noi rachete.

„Contractul a fost semnat cu mult timp în urmă , ar fi trebuit să livrăm deja totul, dar, din nefericire, a avut loc un accident – nava care transporta aceste rachete a nimerit într-o furtună. Transportul a avut de suferit şi a trebuit să distrugem toate rachetele aflate la bord, iar acum construim altele noi.”, a explicat Cemezov.

Contractul de achiziție a fost semnat în 2014, iar Rusia a început să livreze Chinei componente ale sistemului S-400 din luna ianuarie a anului trecut. Livrările au inclus o staţie de control, o staţie radar, echipament de alimentare, diverse componente şi auxiliare ale sistemului S-400. 

Una dintre cele trei nave trimise spre Beijing a fost afectată puternic de o furtună. Vasul a revenit în Rusia pentru evaluarea stricăciunilor, iar celelalte două cu principalele componente au ajuns în aprilie în China.

China este prima ţară către care Rusia exportă sistemul de apărare aeriană şi antirachetă S-400 Triumf (SA-21 Growler, potrivit terminologiei NATO). Acest sistem este utilizat în Rusia din anul 2007, având o rază de acţiune cuprinsă între 120 şi 400 de kilometri, informează Agerpres.