“Situația este simplă: există contracte ce trebuie onorate”, a declarat Lukașevici cu ocazia unei conferințe de presă. “Dacă partea franceză are noi variante, ar trebui să discute despre acestea cu noi și nu să recurgă la metoda megafonului diplomatic”, a criticat el. “Franța trebuie să decidă. Sau să dea banii înapoi”, a subliniat responsabilul.

Franța a vândut în iunie 2011 două nave Mistral pentru o sumă totală de aproximativ 1,2 miliarde de euro Rusiei. Prima navă a fost botezată “Vladivostok”, iar cea de-a doua se va numi “Sevastopol”, după marele port din Crimeea, anexată în martie de Rusia.

Este vorba de așa-numitele “nave de proiecție și comandament” (BPC), adică nave de război polivalente ce au capacitatea de a transporta elicoptere, tancuri și chiar găzdui un stat major mobil. În planurile inițiale, prima navă urma să fie livrată la sfârșitul lunii octombrie — începutul lunii noiembrie, amintește și Agerpres.

Dar, la începutul lunii septembrie, președintele francez Francois Hollande a pus sub semnul întrebării acordul după ce a anunțat că va lua “la sfârșitul lui octombrie” o decizie privind livrările acestor nave “în funcție de situație” și de starea acordului de încetare a focului de la 5 septembrie, precum și de progresul procesului de pace din regiunile separatiste din estul Ucrainei.