Aşa cum se ştie deja, producătorul american Bell Helicopter a gândit modelul AH-1Z pe care vrea să-l cumpere România pentru o unitate de elită a armatei americane: puşcaşii marini. Este singurul din lume cu un sistem complet de rachete aer-aer. Transportă doi piloţi, poate zbura cu 8.300 de kilograme la bord şi atinge viteza maximă de 296 de km pe oră. Performanţele acestui elicopter sunt date de sistemul sofisticat de armament. Are montate patru mitraliere şi poate să tragă cu 28 de rachete ghidate. Preţul unui astfel de aparat este de 27 de milioane de dolari.

Tot în zona de aviaţie, scrie deschide.md. România este decisă să cumpere bateriile de apărare antiaeriană Patriot. Armata ar avea pentru prima dată capacitatea de a apăra Bucureștiul și chiar puncte strategice din zona vulnerabilă a Mării Negre. Actualele sisteme, vechi de peste 40 de ani, sunt depăşite.  La toate acestea s-ar putea adăuga şi transportoare blindate pentru trupe Piranha 3C 8×8. România vrea să le cumpere de la firma americană General Dynamics. O singură maşină costă 5 milioane de euro.

Experţii în spaţiul rus spun că Moscova nu rămâne indiferentă în faţa acestor anunţuri. Acum două săptămâni, două bombardiere ruseşti au fost interceptate aproape de spaţiul aerian al României, asta dovedind faptul că sunt cu adevărat preocupaţi deoarece nu aşteptau ca România să devină o putere în ceea ce priveşte  dotările armatei cu echipamente atât de performante.

Te-ar putea interesa și: