Rusia are deja trupe pentru a ocupa Kievul, dar nu pentru a invada toată Ucraina, potrivit unui fost ministru ucrainean

foto: pixabay.com

Casa Albă consideră că Moscova a mobilizat până la 70% din capacitatea militară necesară lansării unei operațiuni militare majore la mijlocul lunii februarie.

Noul Război Rece, a cărui ultimă bătălie se joacă în estul Ucrainei, s-a manifestat în ultimele săptămâni mai mult prin întâlniri și predicții diplomatice decât prin ​​ofensive terestre. La câteva ore după întâlnirea dintre președintele francez, Emmanuel Macron, cu omologul său rus Vladimir Putin, și întâlnirea dintre președintele american Joe Biden și cancelarul german Olaf Scholz, fostul ministru ucrainean al Apărării, Andrii Zagorodniuk a declarat pentru ziarul britanic "The Guardian" că Rusia are suficiente trupe mobilizate la granița cu Ucraina pentru a fi în măsură să cucerească Kievul sau un alt oraș important, dar nu să invadeze întreaga țară.

"Rusia ar putea acum să pună mâna pe orice oraș din Ucraina. Dar încă nu vedem cei 200.000 de soldați necesari pentru o invazie la scară largă", a spus el.

Comentariile lui Zagorodniuk sunt în concordanță cu cel mai recent raport al serviciilor secrete de la Casa Albă, care a estimat în acest weekend că Moscova a mobilizat până la 70% din capacitatea militară necesară pentru lansarea unei operațiuni militare majore la mijlocul lunii februarie.

Rusia, pregătită să atace toată Ucraina?

Autorităţile americane spun că Rusia a desfășurat 110.000 de militari de-a lungul graniței cu Ucraina, dar evaluările serviciilor de informații nu au determinat dacă președintele rus Vladimir Putin intenționează să o invadeze.

Sursa: arhiva EVZ

Ele au remarcat că Rusia este pe cale să adune o forță de aproximativ 150.000 de soldați pentru o invazie pe scară largă la mijlocul lunii februarie.

Cu aceştia ar putea ocupa capitala Kiev în 48 de ore, într-o operațiune care ar putea ucide până la 50.000 de civili, 25.000 de soldați ucraineni și 10.000 de soldați ruși, declanșând un val de până la cinci milioane de refugiați, au adăugat oficialii serviciilor de informații.

Pe lângă costul uman potențial, Ucraina se teme de daune suplimentare asupra economiei sale distruse. Rusia încearcă să obțină asigurări de la NATO că Ucraina nu se va alătura Alianței și dorește ca blocul nord-atlantic să-și retragă forțele din statele membre est-europene. Moscova neagă că intenționează să invadeze Ucraina, iar un consilier prezidențial de la Kiev a asigurat că posibilitățile unei soluții diplomatice sunt "substanțial mai mari decât amenințarea unei escaladări ulterioare".

Ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba a încercat să dezamorseze tensiunile, afirmând pe Twitter: "Nu credeți în predicțiile apocaliptice. Capitale diferite au scenarii diferite, dar Ucraina este pregătită pentru orice evoluţie".