Invazia Ucrainei de către Rusia intră vineri în cea de-a 100-a zi, fără un sfârșit clar al războiului. În ciuda intensificării sancțiunilor, Rusia ar putea în continuare să obțină 800 de milioane de dolari pe zi din veniturile din petrol și gaze în acest an, pe fondul creșterii prețurilor la energie, potrivit Bloomberg Economics
Cuferele Rusiei au fost susținute de o creștere a prețurilor petrolului, care au crescut cu aproximativ 50% în acest an și se află la maxime din ultimii 13 ani. Câștigurile ar putea aduce vânzările de petrol și gaze ale Rusiei la un total de 285 de miliarde de dolari în acest an, prognozează Bloomberg. Aceasta este cu 20% mai mare decât încasările de 235,6 miliarde de dolari ale țării din petrol și gaze în 2021.
O mare parte din câștigurile extraordinare pot fi urmărite până la Uniunea Europeană (UE), din cauza dependenței blocului de energia rusă.
UE primește aproximativ 40% din gazul său natural din Rusia și s-a chinuit să renunțe la combustibil. Unele țări din UE, inclusiv Germania, cea mai mare economie a Europei, depind în mare măsură de produs, scriu cei de la businessinsider.com.
Potrivit Administrației pentru Informații Energetice din SUA (EIA), Europa este o destinație cheie pentru exporturile de energie ale Rusiei. În general, Europa este un cumpărător major de produse energetice rusești, reprezentând aproximativ 50% din exporturile de țiței ale țării și 75% din exporturile sale de gaze naturale în 2021, potrivit EIA.
În primele două luni ale războiului din Ucraina, care a început pe 24 februarie, UE a alocat 39 de miliarde de euro pe combustibili fosili ruși, reprezentând 70% din exporturile țării. Acest lucru a făcut din blocul „de departe” cel mai mare cumpărător de combustibili fosili din Rusia, potrivit unui raport al Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA) publicat pe 27 aprilie.
Germania a fost cel mai mare cumpărător individual, cheltuind 8,3 miliarde de euro pe importuri, potrivit raportului. Al doilea cel mai mare cumpărător din UE a fost Țările de Jos, care a cheltuit 6 miliarde de euro.
Germania va renunța la gazul rusesc până în 2024
Sancțiunile împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina „au fost subminate de importurile continue de combustibili fosili din Rusia, în special către UE”, a spus CREA în raportul său.
„Exporturile de combustibili fosili sunt un factor cheie al dezvoltării militare a Rusiei și al agresiunii brutale împotriva Ucrainei”, a adăugat acesta.
Organizația de cercetare a recunoscut eforturile UE de a stabili noi obiective de energie curată, pe măsură ce blocul se îndepărtează de energia rusă, dar a adăugat că nu va fi o soluție imediată.
„Acești pași vor oferi un înlocuitor pentru combustibilii fosili ruși în următorii câțiva ani, dar în esență nu au niciun efect asupra veniturilor Rusiei din exportul de combustibili fosili pe termen scurt”, potrivit CREA.
Germania va renunța la gazul rusesc până în 2024, a declarat ministrul economiei, Robert Habeck, într-un comunicat de presă din 25 martie.