Rusia amenință! Urmează apocalipsa prețurilor, criza alimentară şi a carburanților: „UE a făcut un pas autodistructiv”

Liderii UE au convenit, în principiu, să reducă cu 90% din importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul acestui an. Sunt de departe cele mai dure sancțiuni ale blocului comunitar de la începutul invaziei Ucrainei, pe care Moscova o numește „operație militară specială”. Ministerul de Externe rus a reacționat imediat spunând că urmează apocalipsa preturilor, criza alimentară şi a carburanților.

Rusia a avertizat că decizia Uniunii Europene de a elimina parțial petrolul rus ar putea destabiliza piețele globale de energie, numind-o un pas „autodistructiv” care ar putea să se întoarcă împotriva blocului.

Deciziile Uniunii Europene de a elimina parțial petrolul și produsele petroliere rusești, precum și de a interzice asigurarea navelor comerciale rusești, este foarte probabil să provoace noi creșteri ale prețurilor, să destabilizeze piețele energetice și să perturbe lanțurile de aprovizionare, a declarat Ministerul de Externe al Rusiei.

UE a lovit Rusia cu mai multe runde de sancțiuni de când Moscova a trimis trupe în Ucraina

Decizia Uniunii Europene de a interzice parţial importurile de petrol din Rusia probabil va destabiliza pieţele globale ale energiei, susţine Administraţia de la Moscova, considerând această abordare drept autodistructivă pentru Blocul comunitar.

Sunt măsuri autodistructive. Bruxellesul şi sponsorii politici ai Washingtonului poartă întreaga responsabilitate pentru exacerbarea problemelor globale în domeniile alimentar şi energetic cauzate de acţiunile nelegitime ale Uniunii Europene, anunţă Ministerul de Externe din Rusia.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că mișcarea de eliminare treptată a petrolului rusesc va priva Moscova de o sursă uriașă de finanțare și va face presiuni asupra acesteia pentru a-și pune capăt campaniei militare, dar Moscova a avertizat că măsurile vor ajunge să dăuneze economiei UE.

Kremlinul a declarat că sancțiunile ar afecta fluxurile globale de petrol

„Dar, desigur, Rusia nu va vinde nimic în pierdere. Dacă undeva cererea scade, înseamnă că în alt loc crește - fluxurile sunt redirecționate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferința telefonică zilnică.

Uniunea Europeană a anunţat o nouă serie de sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv reducerea semnificativă a importurilor de petrol. „Vor fi reduse cu 90% importurile de petrol din Rusia în UE până la sfârşitul anului", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Acordul este rezultatul unui compromis cu Ungaria, Slovacia şi Cehia, care s-au opus propunerii iniţiale a Comisiei Europene de a opri total, în mod etapizat, importurile de petrol din Rusia.

Liderii UE nu au putut ajunge la un acord privind oprirea totală a importurilor de petrol din Rusia, astfel că au acceptat oprirea importurilor pe cale maritimă. Polonia şi Germania au fost nevoite să ofere garanţii Ungariei, Slovaciei şi Cehiei că, în cazul în care Rusia va opri ca ripostă exporturile pe cale terestră, vor furniza petrol acestor ţări, scrie Reuters.