Rusia amenință că va opri livrările de gaze și pentru alte state UE. Cum se descurcă Polonia și Bulgaria, după decizia Gazprom

Sursă: Aleksandrs Kendenkovs | Dreamstime.com

Rusia a respins acuzațiile potrivit cărora folosește gazele naturale ca instrument de șantaj la nivel internațional și a avertizat că mai multe state europene ar putea să rămână fără energie rusească. Estimările oficialilor de la Kremlin arată că producția de petrol a Rusiei a scăzut cu până la 17% pe fondul restricțiilor internaționale privind cumpărarea țițeiului națiunii. Între timp, Polonia și Bulgaria primesc gaze naturale de la „vecinii lor din UE”.

Mai multe țări din Uniunea Europeană ar putea să rămână fără gaze naturale, a avertizat Rusia, prin vocea purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. După ce Gazprom a sistat livrările către Polonia și Bulgaria, Bruxelles-ul a acuzat Moscova de șantaj, acuzațiile fiind, însă, respinse.

Rusia avertizează țările UE că va sista livrările de gaze

Livrările de gaze naturale au fost sistate în cazul celor două țări europene din cauza faptului că acestea au refuzat să plătească în moneda rusă, rubla, a reiterat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Dmitri Peskov nu a precizat câte țări au acceptat să plătească gazul în ruble, dar a spus că Rusia a introdus noua regulă din cauza sancțiunilor impuse de „țări neprietenoase împotriva noastră”.

„Această necesitate a fost dictată de faptul că, după cum știți, o cantitate semnificativă din rezervele noastre a fost blocată sau - cu alte cuvinte - furată. Prin urmare, nu se pune problema niciunui șantaj”, a precizat Dmitri Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat că, dacă alți consumatori „refuză să plătească în cadrul noului sistem”, atunci decretul președintelui Putin, conform căruia livrările de gaze pot fi întrerupte, „desigur, va fi aplicat”.

Producția de petrol a Rusiei va scădea cu 17%

Șeful Ministerului de Finanțe de la Moscova a transmis că producția de petrol a Rusiei în acest an ar putea scădea cu până la 17%, pe fondul restricțiilor internaționale privind cumpărarea țițeiului națiunii.

„Producția va scădea. Cu ce cantitate? 17%, un pic mai mult sau un pic mai puțin, este posibil”, a declarat Siluanov reporterilor în cadrul unei conferințe de presă. Oficialul nu a precizat dacă se referea la o scădere față de nivelurile de producție de la începutul anului sau la compararea mediilor anuale.

Volumele exacte vor depinde de apetitul străinilor pentru barilul rusesc. „Nu știm acum ce țări le vor refuza și care nu”, a spus Anton Siluanov,  adăugând că Rusia va face eforturi pentru a-și redirecționa fluxurile către piețele încă interesate să îi cumpere petrolul.

Rețeaua Poloniei este alimentată „din alte direcții”

Între timp, Polonia și Bulgaria, în cazul cărora livrările de gaze rusești au fost oprite miercuri dimineață, primesc energie din partea altor țări. Acest lucru a fost confirmat și de către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Operatorul polonez de gazoducte Gaz-System a transmis că clienții din țară primesc suficient gaz pentru a satisface cererea actuală. „Rețeaua (...) este alimentată continuu din alte direcții”, inclusiv din Germania și Republica Cehă, se arată într-un comunicat emis de companie și citat de agenția de presă Reuters.

Bulgaria discută „constant” cu CE

Bulgaria este „în comunicare constantă” cu Comisia Europeană, deoarece „se discută despre livrări comune la nivelul UE”, a transmis și Ministerul bulgar al Energiei.

În cadrul unei conferințe de presă susținută în capitala Sofia, ministrul bulgar al Energiei, Alexander Nikolov, a declarat că „consumul de gaze naturale în Bulgaria este garantat pentru cel puțin o lună înainte și că în acest moment nu este nevoie să se limiteze consumul”.

„Este evident că, în situația actuală de război din Ucraina, gazele naturale sunt folosite de Rusia ca armă politică și economică”, a declarat Nikolov, adăugând că Bulgaria nu va purta discuții sub presiune.

Companiile bulgare de exploatare a gazelor naturale au asigurat continuitatea „livrărilor alternative”. „Țara noastră este un partener loial în contractele existente și nu vom pune în pericol livrările către vecinii noștri”, a spus Nikolov.