Rusia, acuzată că vrea să fure secretele vaccinului anti-COVID

Rusia, acuzată că vrea să fure secretele vaccinului anti-COVID

Hackeri sprijiniți de Rusia încearcă să fure rezultate ale cercetărilor privind vaccinul COVID-19 și tratamentele de la instituții academice și farmaceutice din toată lumea.

Acest anunț alarmant a fost făcut de către Britain’s National Cyber Security Center (NCSC), joi, 16 iulie.

O declarație coordonată din partea Marii Britanii, Statelor Unite și Canadei atribuie atacurile cibernetice grupului APT29, cunoscut și drept Cozy Bear, despre care afirmă că ar opera aproape cu siguranță sub umbrela serviciilor secrete ruse, scrie Reuters.

„Condamnăm aceste atacuri mârșave împotriva celor care fac o muncă vitală pentru a combate pandemia de coronavirus”, a declarat directorul de operațiuni al NCSC, Paul Chichester.

Ne puteți urmări și pe Google News

Agenția rusă de știri RIA l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Președinției ruse, Dmitri Peskov, afirmând că Kremlinul respinge alegațiile Londrei, despre care a spus că nu se sprijină pe nici o dovadă.

Într-un anunț separat, Marea Britanie a acuzat „actori ruși” că au încearcat să se amestece în alegerile sale din 2019, prin tentativa de a răspândi online documente „scurse” de la diverse instituții.

În replică, Ministerul rus de Externe a declarat că aceste acuzații sunt „vagi și contradictorii”.

Marea Britanie urmează să dea publicității săptămâna viitoare un raport, întârziat multă vreme, despre influența rusă în politica britanică.

Ministrul de Externe britanic, Dominic Raab, a declarat că este „total inacceptabil” pentru serviciile de informații ruse să vizeze munca legată de pandemie.

„În timp ce alții își urmăresc interesele egoiste într-un comportament nesăbuit, Marea Britanie și aliații ei își continuă munca grea de a găsi un vaccin și de a proteja sănătatea mondială”, a declarat el într-un comunicat.

În acesta mai vorbește și despre faptul că Marea Britanie va colabora cu aliații săi pentru a cere socoteală făptașilor.

NCSC a declarat că atacurile grupului continuă și în prezent și folosesc o varietate de instrumente și tehnici, inclusiv phishing și viruși personalizați.

„APT 29 va continua probabil să vizeze organizațiile implicate în cercetarea și dezvoltarea de vaccinuri COVID-19, în timp ce acestea încearcă să răspundă la chestiuni suplimentare legate de pandemie”, arată comunicatul NCSC.

Autoritățile canadiene au declarat că atacurile stânjenesc eforturile de intervenție și că riscurile organismelor din domeniul sănătății sunt ridicate.