Rusia, acuzată că vrea să fure o parte din Oceanul Arctic

Rusia, acuzată că vrea să fure o parte din Oceanul Arctic

Canada a acuzat Rusia că încearcă să anexeze abuziv o parte a Oceanului Arctic pentru a beneficia de rezervele de petrol, precizează Mediafax.

Moscova ar putea încerca să anexeze ilegal o porţiune vastă din Oceanul Arctic, unde, potrivit oamenilor de ştiinţă, s-ar afla o rezervă de peste zece miliarde de tone de gaze şi petrol.

Canada a intensificat lucrările de realizare a unei hărţi subacvatice a Oceanului Arctic. Decizia a fost determinată de încercările repetate ale Rusiei de a prelua controlul asupra Arcticului.

Guvernul de la Moscova a trimis în zonă o flotă de spărgătoare de gheaţă cu propulsie nucleară. Acestea sunt mult mai performante decât cele pe care le deţin, în momentul de faţă, flotele britanică şi americană.

În acelaşi timp, Ministerul Apărării canadian intenţionează să înfiinţeze o flotă specială de patrulare a Pasajului de Nord-Vest.

Tensiunile din Arctic s-ar putea intensifica şi din cauza reluării de către Rusia a tacticilor practicate în perioada Războiului Rece, avioanele ruseşti survolând săptămânal Polul Nord şi simulând atacuri ale unor baze şi nave inamice.

Criza a izbucnit anul trecut, când un submarin rus a amplasat un steag în zona subacvatică Lomonosov, o porţiune de 1.240 de mile revendicată de Moscova.

Oceanul Arctic sau Polul Nord nu sunt deţinute de nicio ţară, însă potrivit Convenţiei ONU privind Legislaţia Maritimă din 1982, fiecare ţară riverană are drepturi de exploatare în cadrul unei zone limitate, denumită "zona economică exclusivă". La ratificarea Convenţiei, gest pe care Statele Unit încă nu l-au făcut, fiecare ţară are la dispoziţie zece ani pentru a-şi revendica teritoriile din zonă.

(17:40)

Ne puteți urmări și pe Google News