O investigație a jurnaliștilor ruși a stabilit că în Rusia sunt raportate, oficial, de cinci ori mai puține cazuri de COVID decât cele reale.

Potrivit informațiilor publicate de Meduza, Kholod și Mediazona, numărul real de persoane infectate cu coronavirus în Rusia depășește 29 de milioane. Aceasta în condițiile în care numărul oficial de cazuri se situează în jurul a 6 milioane, de cinci ori mai mic, după cum relatează Ziarul de Gardă.

Astfel, pe 20 iulie, conform informațiilor furnizate de autorități, numărul infectărilor de coronavirus depistate în Rusia de la începutul pandemiei s-a situat în jurul a 6 milioane de cazuri. În realitate, susțin jurnaliștii de investigații, numărul real celor bolnavi, determinat din datele de pe certificatele medicale depășesc deja 29 de milioane.

Înregistrările din registrul federal nu reflectă cu exactitate numărul celor care și-au revenit după boală, deoarece sunt create și noi înregistrări pentru cei care se îmbolnăvesc din nou.

Autoritățile resping informațiile

Puse în fața situației, autoritățile oficiale din Federația Rusă au respins aceste informații precizând că datele prezentate de jurnaliști nu sunt corecte. Autoritățile susțin că informațiile reflectă numărul vaccinărilor, iar nu al îmbolnăvirilor cu COVID-19.

„Informațiile dvs. despre 27 de milioane de cazuri de Covid-19 sau pneumonie nu sunt adevărate. Cifra de 27 de milioane, menționată de sursa dvs, apare într-adevăr în resursa informațională, dar cu privire la cei vaccinați cu prima componentă a vaccinului începând cu 9 iulie 2021”, a replicat Ministerul Sănătății.

La 21 iulie, Rusia a raportat 23.704 de cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID-19 și 783 de decese. Drept urmare, numărul total al celor infectați a ajuns la 6.030.240, s-a anunțat miercuri de la sediul operațional federal pentru lupta împotriva coronavirusului.

Rusia se confruntă cu o explozie a cazurilor de COVID

Rusia se confruntă cu o nouă explozie a cazurilor de infectări cu coronavirusul, în ultima perioadă. Principalele focare de infecție sunt la Moscova, capitala țării și la Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime. Aici au fost înăsprite măsurile restrictive pentru a împiedica răspândirea virusului.

Pe de altă parte, autoritățile refuză pentru moment introducerea unui lockdown, precum cel din primăvara anului 2020, pentru a nu afecta o economie deja fragilă.