Rusia a pregătit un program de investiții în Crimeea de cinci miliarde de dolari

Rusia a pregătit un program de investiții în Crimeea de cinci miliarde de dolari

Guvernul rus a pregătit un program de investiţii în valoare de 5 miliarde de dolari pentru companiile ruseşti din Crimeea, o republică autonomă a Ucrainei ce se confruntă cu tensiuni separatiste, a dezvăluit astăzi cotidianul rus Kommersant, preluat de AFP.

Acest plan a fost formulat după adoptarea în decembrie a unui plan de salvare financiară a Ucrainei de către Rusia ce prevede o consolidare a cooperării economice dintre cele două ţări, conform publicaţiei citate.

Totuşi, Ministerul Economiei s-a adresat în mod oficial în această săptămână Camerei de Comerţ şi Industrie a Rusiei pentru a reuni companiile interesate, iar ultima versiune a proiectului prevede un “plic separat" pentru Crimeea, regiune majoritar rusofonă aflată la ţărmul Mării Negre, contrar versiunilor precedente.

“Crimeea este în mod tradiţional un teritoriu atractiv pentru investitorii ruşi", a explicat pentru Kommersant un responsabil al Ministerului Economiei, Aleksandr Ţibulski.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit Kommersant, programul de investiţii prevede 1,2 miliarde de dolari pentru construirea unui pod sau tunel care să traverseze strâmtoarea Kerci dintre Crimeea şi Rusia, 1,4 miliarde de dolari pentru reconstrucţia unei autostrăzi de-a lungul Crimeii şi 1,8 miliarde de dolari pentru porturile din regiune.