Rusia a fost la un pas de un DEZASTRU NUCLEAR. Presa: ”Putea fi un nou Cernobîl!”

Rusia a fost la un pas de un DEZASTRU NUCLEAR. Presa: ”Putea fi un nou Cernobîl!”

Rusia a fost la un pas de un dezastru nuclear, similar celui de la Cernobîl, în urma incendiului care a izbucnit la bordul unui submarin nuclear ce transporta arme atomice. Incidentul a avut loc anul trecut, în decembrie, în Marea Barents, iar autoritățile ruse susțineau la acea vreme că pe vas nu se aflau arme.

Oficialii ruși afirmau că tot armamentul nuclear care trebuia să se afle la bordul submarinului Ekaterinburg fusese descărcat înainte de a izbucni incendiul și că nu a existat niciun moment riscul unor radiații. Săptămânalul rus ”Vlast”, care citează surse din cadrul marinei ruse, aduce acum informația potrivit căreia, la 29 decembrie, submarinul transporta 16 rachete balistice intercontinentale R-29, fiecare având câte patru focoase nucleare, relatează postul MSNBC.

”Pentru o zi, Rusia a fost la un pas de cea mai mare catastrofă de la accidentul de la Cernobîl”, notează ”Vlast”.

Nici ministerul rus al Apărării, nici adjunctul premierului Putin, Dmitri Rogozin, responsabil în probleme militare, nu au dorit să comenteze această informație. Un înalt responsabil american a confirmat însă că la bordul submarinului se aflau arme nucleare, dar a menționat că nu se punea problema unei catastrofe nucleare, precum cea de la Cernobîl, pentru că incendiul nu s-a produs în apropierea armelor sau a reactorului submarinului.

Ne puteți urmări și pe Google News