Evenimentul Zilei > International > Rusia a fost DEGRADATĂ la categoria „GUNOI”
Rusia a fost DEGRADATĂ la categoria „GUNOI”

Rusia a fost DEGRADATĂ la categoria „GUNOI”

Rubla s-a prăbușit la minimul ultimelor șase săptămâni după ce agenția Standard & Poor's a degradat datoria suverană a Rusiei la nivelul „Junk” (Gunoi).

Agenția de rating a anunțat degradarea la BB+ pentru datoria celui mai mare exportator de energie. BB este un nivel sub cel recomandat pentru investiție și în argoul investitorilor poartă numele de Junk.

Prețurile la petrol au căzut cu mai mult de 50% în 2014, iar agențiile de rating susțin că Rusia se îndreaptă spre o gravă recesiune, cu previziuni de creștere economică de numai 0,5% pentru următorii trei ani.

Statele Unite și uniunea Europeană au acuzat Rusia că sprijină rebelii din estul Ucrainei și au declarat că explozia unei rachete sâmbătă la Mariupol ar putea atrage sancțiuni suplimentare.

S&P a considerat că în aceste condiții opțiunile Rusiei și ale companiilor care trebuie să-și achite datoriile au scăzut.

„În opinia noastră, flexibilitatea politicii monetare a Federației Ruse a slăbit, ca și prognozele de creștere”, a scris S&P, citată de Bloomberg. „Dificultățile pentru companiile și băncile rusești care au de achitat rate ale datoriei vor crește dacă nu se va înregistra un aflux de monedă străină.”