Rusaliile, la concurenţă cu atmosfera electorală

Pogorârea Sfântului Duh este una dintre cele mai importante sărbători religioase creştin-ortodoxe.

Importanta sărbătoare are loc în cea de-a opta duminică după Paşte, la 50 de zile după Înviere şi la 10 zile după Înălţarea Domnului. „Este una dintre cele mai scumpe sărbători ale Ortodoxiei, nu numai prin faptul că atunci s-a întemeiat Biserica Creştină, ci şi prin pomenirea morţilor din sâmbăta precedentă (a moşilor de vară), de care se leagă atâtea străvechi şi frumoase datini româneşti“, precizează Patriarhia Română. Sărbătoarea Cinzecimii

Pogorârea Sfântului Duh a fost proorocită cu sute de ani înainte de venirea Mântuitorului în lume, în seara Cinei cea de Taină. Ea s-a împlinit la 50 de zile după Paşte, când Sfântul Duh-Mângâietorul s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli, în chip de limbi de foc, dându-le darul glosolaliei (al vorbirii în limba proprie).

Evreii veniţi la Ierusalim pentru sărbătoarea Cinzecimii s-au mirat când au auzit pe fiecare vorbindu-şi propria limbă. Nedumerirea lor a fost risipită de Sfântul Pavel, cel mai în vârstă dintre Apostoli, care a rostit o cuvântare, vorbindu-le despre Iisus celor ce nu auziseră încă de El. Ramuri de nuc sau tei

Aproximativ 3.000 de oameni s-au convertit la credinţa creştină şi s-au botezat, în urma acestei cuvântări. Aceştia au format prima Biserică creştină la Ierusalim, numită şi Maica tuturor Bisericilor. De aceea, Duminica Pogorârii Sfântului Duh este socotită ziua Întemeierii Bisericii văzute.

Astăzi, în biserici sunt împărţite ramuri verzi de nuc sau de tei, care amintesc de limbile de foc coborâte odinioară peste Apostoli.