Sărbătoarea Rusaliilor este prăznuită la 50 de zile de la Învierea Domnului. Pe 4 iunie 2023, creștinii pot să respecte o serie de tradiții și superstiții pentru a avea parte de noroc, bani și iubire.
Sărbătoarea de Rusalii este pomenită în Noul Testament, în special în cartea Faptele Apostolilor unde se spune că Duhul Sfânt pogoară din cer ca un vuiet mare de vânt și Se răspândește deasupra fiecăruia dintre cei prezenți, sub forma unor limbi de foc. În sâmbăta dinaintea Rusaliilor se pomenesc cei morții, ziua fiind cunoscută sub denumirea de Moșii de vară.
În 2023, Rusaliile sunt sărbătorite pe 4 iunie, iar creștinii pot să respecte o serie de tradiții și superstiții. În această zi sunt interzise treburile casnice, precum spălatul rufelor sau curățenia. Se spune că de Rusalii credincioșii nu trebuie să meargă la câmp, la muncă, pentru că se pot întâlni cu ielele îi vor pedepsi. De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni deoarece, se spune, pe aici bântuie spiritele rele. Cine lucrează de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor.
De Rusalii, este interzis să urci în arbori sau în locuri înalte ori să călătoreşti departe de casa. Se mai spune că de Rusalii nu este bine să te cerți cu nimeni deoarece ești luat de ielele rele. În unele sate, credincioșii trebuie să ducă la biserică crenguțe de tei și nuc, pentru a fi sfințite. Acestea vor fi puse la icoane și la tocul ușilor pentru a alunga spiritele rele. În unele zone, pe lângă crenguțe de tei și nuc, oamenii mai folosesc leuștean, usturoi și pelin, plante puternic mirositoare. Ei nu au voie să culeagă nici ierburi de leac.
Calendar ortodox cu principalele sărbători din 2023
4 iunie - Rusaliile
5 iunie - A doua zi de Rusalii
24 iunie - Sânzienele
29 iunie - Sfinţii Petru şi Pavel
20 iulie - Sfântul Ilie
6 august - Schimbarea la Faţă a Domnului
15 august - Sfânta Maria Mare (Adormirea Maicii Domnului)
8 septembrie - Sfânta Maria Mică (Naşterea Maicii Domnului)
14 septembrie - Înălţarea Sfintei Cruci
1 octombrie - Acoperământul Maicii Domnului
14 octombrie - Sfânta Cuvioasa Parascheva de la Iaşi
26 octombrie - Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de mir
27 octombrie - Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou
8 noiembrie - Sfinţii Mihail şi Gavril
21 noiembrie - Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei
6 decembrie - Sfântul Nicolae
25 decembrie - Naşterea Domnului (Crăciun)
26 decembrie - A doua zi de Crăciun
27 decembrie - A treia zi de Crăciun