Direcția Națională Anticorupție (DNA) critică într-un comunicat de presă comunicarea publică făcută de Ministerul de Interne (MAI) cu privire la perchezițiile făcute joi, într-un dosar în care mai mulți polițiști și angajați RAR sunt cercetați pentru fapte de corupție.
Comisarul-şef de poliţie Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI, a susţinut o declaraţie de presă, la sediul ministerului, în care a dat detalii despre acțiunea de joi.
„Probele administrate au evidenţiat crearea unei reţele de intermediere a obţinerii permisului de conducere prin fraudarea probei teoretice şi a celei practice în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 şi 7.000 euro pentru un permis. Printre suspecţi sunt şi angajaţi ai Serviciului de Permise şi Înmatriculări Suceava, dar şi alte persoane fără calitate specială implicate în activitatea ilegală de obţinere a permiselor de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.”, a anunțat Dajbog.
După anunțul făcut de purtătorul de cuvânt al MAI, Direcția Națională Anticorupție a transmis un comunicat de presă în care susține că declarația „nu are la bază date oficiale din ancheta penală”.
„Comunicarea oficială cu privire la dosarele DNA se face exclusiv de către DNA, după aprobarea procurorului de caz și în limitele prevăzute de normele interne și directivele UE în materie. În consecință, comunicarea publică a MAI cu privire la acțiunile DNA din data de 26 noiembrie 2020, nu are la bază date oficiale din ancheta penală și se bazează pe presupuse surse judiciare”, se arată în comunicatul dat în replică de DNA.
DNA a anunţat că joi s-au efectuat 67 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Suceava, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Neamţ şi Bacău în trei dosare în care sunt investigate infracţiuni de corupţie şi spălare de bani şi de constituire a unui grup infracţional organizat, presupus săvârşite în perioada 2018 – 2020.
DNA a găsit 1 milion de euro ascunși în găleți ligheane și pereți
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava fac cercetări în trei cauze penale ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, de spălare a banilor şi de constituirea unui grup infracţional organizat, presupus săvârşite în perioada 2018-2020.
În cursul zilei de joi, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 67 de locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor: Suceava, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Neamţ şi Bacău, din care nouă sunt instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi comerciale, se menţiona într-un comunicat al DNA.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcţiei Generale Anticorupţie şi a Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.
Procurorii anticorupție au descoperit aproape 1 milion de euro ascunși în găleți, ligheane și chiar în pereți, în timpul perchezițiilor de joi, de la Serviciul Permise și Înmatriculări Suceava, RAR, dar și la domiciliile angajaților.