Evenimentul Zilei > International > RUPTURĂ între PUTIN și BISERICA rusă?
RUPTURĂ între PUTIN și BISERICA rusă?

RUPTURĂ între PUTIN și BISERICA rusă?

Un înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Ruse le-a cerut admiratorilor lui Stalin „să se trezească”, vizitând gropile comune ale celor executați în timpul dictaturii acestuia. Stalin este unul dintre idolii lui Putin.

Influentul Mitropolit Ilarion de Volokolamsk a făcut aceste comentarii, luni, în timpul unui program difuzat pe Canalul Unu, ca reacție la sondajele care arată că un număr tot mai mare de ruși îl apreciază pe dictatorul sovietic:

„Cred că pentru a se trezi unii ar trebui să meargă la poligonul de trageri de la Butovo de la periferia Moscovei.”

Poligonul de tir al NKVD de la Butovo este locul unde a avut loc cel mai mare număr de execuții din regiunea Moscovei, în tipul lui Stalin. Mitropolitul Ilarion a explicat:

„Poligonul are un muzeu, fotografii ale celor uciși, îți spune ce s-a întâmplat. În fiecare zi, aduceau aici și împușcau câte 200, 300, 400 de oameni. Erau copii de 15-16 ani. De ce au fost împușcați?”

Site-ul muzeuluid descrie Butovo ca o „Golgota rusească”. Circa 20.750 de persoane au fost executate numai în 1938-1939 în poligonul de tir al securității sovietice, care a funcționat între 1934 și 1953.

Un sondaj recent realizat de institutul independent Levada arată că 45% dintre ruși cred că asasinatele erau întru totul justificate de progresul economic rapid al Uniunii Sovietice din timpul dictaturii lui Iosif Visarionovici Stalin. În sondajele de acum doi ani, doar 25% dintre ruși găseau justificate crimele lui Stalin.

Circa 39% dintre ruși îl văd astăzi pe dictatorul sovietic ca o personalitate pozitivă, spre deosebire de începutul mileniului, când opinia populară față de Stalin era mult mai negativă, arată institutul Levada.

Vladimir Putin are un „merit” substanțial în această evoluție: liderul de la Kremlin a încercat, prin toate acțiunile sale, să reabiliteze calitățile de lider politic și mai ales militar ale lui Stalin, disociindu-le de crimele abominabile împotriva propriului popor.

Mitropolitul Ilarion este șeful departamentului de relații externe al Patriarhiei Moscovei, un veritabil ministru de Externe, și este greu de crezut că a făcut aceste declarații în nume propriu, în răspăr cu poziția Bisericii Ruse. Patriarhia Moscovei nu a avut până acum divergențe majore cu liderul de la Kremlin.