Un alt tanar dependent de ruleta, cu o poveste similara, a fost la un pas de a-si pune capat zilelor.
Cazul sefului filialei Bancpost din sectorul 6 al Capitalei - care s-a aruncat de la etajul 8 al unui bloc dupa ce a pierdut la cazino peste 100.000 de euro furati din banca si a fost descoperit - nu e singular. Zeci de tineri de aceeasi varsta - fara bani si fara o cariera la fel de stralucita, dar dependenti de jocurile de noroc - traiesc aceeasi drama.
„E in firea omului sa incerce un castig. Insa in cazul acestor tineri, simtul comun al probabilitatii e dezechilibrat. Dependenta de jocurile de noroc este o boala sociala, care e suscitata in perioadele de criza, in care imbogatirea si banii conteaza”, sustine psihologul Bogdan Lucaciu.
Potrivit acestuia, recuperarea dependentilor de jocuri de noroc este aproape imposibila, deoarece zona care o creeaza, si anume cazinourile, este una greu de controlat. „Problema e ca - in cazul celor care ajung sa fure bani din casa sau de la firma pentru a-si satisface aceasta nevoie - raul este unul economic pentru cei din jur”, adauga psihologul.
Unul dintre tinerii care traiesc o drama similara cu cea a bancherului si pe care am ales sa-l numim Andrei, pentru a-i proteja identitatea, ne-a spus, ieri, povestea sa.
Mii de euro din gestiunea firmei, pierduti la ruleta
Ca si Catalin Pascu, Andrei are 27 de ani si a inceput sa joace la ruleta cu mai bine de un an in urma. Nu are insa nici pe de departe o cariera la fel de stralucita ca a tanarului director de banca: castiga putin peste salariul minim pe economie si lucreaza ca distributor la o firma ce aprovizioneaza cu bauturi „scumpe” mai multe cluburi, restaurante si cazinouri din Capitala. De fapt, asa a si intrat prima data intr-un cazinou.
„Am fost fascinat de ruleta. Am inceput sa joc sume mici si sa castig. Primul castig a fost de 1.000 de lei, ceea ce insemna aproape dublul salariului meu. Am fost foarte mandru de mine, simteam ca nimic nu ma poate opri. A doua zi m-am intors. Am pierdut toti banii pe care ii castigasem insa nu m-am putut opri. Stateam in fata ruletei si eram convins ca norocul va fi de partea mea. Simteam ca ma voi imbogati”, spune Andrei. Nu a fost greu apoi sa-si piarda salariul si alte cateva zeci de mii de lei, furati din buzunarele parintilor ori imprumutati de la colegi si prieteni.
„Cand niciunul dintre cunoscuti nu m-a mai imprumutat cu bani, am inceput sa joc din incasarile firmei. In doua luni, am pierdut 10.000 de euro. Mult mai mult decat puteam sa acopar vreodata. Cand m-au descoperit si au chemat politia, mi-am dat seama ca sunt pierdut. Mi-au spus ca ma vor cerceta in libertate pentru furt calificat. (...) Am plecat, hotarat sa-mi pun capat zilelor. Nu am avut insa suficient curaj”, marturiseste Andrei.
Atunci, s-a refugiat in casa unui „prieten” pe care il cunoscuse in fata ruletei. A crezut ca e singurul care il poate intelege. „O saptamana nu am avut curaj sa dau ochii cu ai mei. Au aflat insa de la politistul care m-a cautat acasa pentru ca nu ma prezentasem la audieri”, adauga tanarul. Tot familia a fost cea care l-a ajutat. „S-au imprumutat si au acoperit paguba, iar patronul a renuntat la plangere. Un prieten m-a angajat apoi la firma lui. In scurt timp, si lui i-am inselat increderea”, continua Andrei.
„Nu ma pot abtine sa nu intru in cazinou”
Dupa o pauza de doua-trei luni, tanarul a inceput sa joace din nou. Dupa aceeasi reteta: fura din incasarile firmei si continua sa piarda. „M-au iertat deja de trei ori. Ultima data, am pierdut 5.000 de lei. De rusine, m-am refugiat din nou la acelasi „partener” de la masa de joc. Am disparut cateva zile cu masina firmei. M-au cautat innebuniti. Au anuntat din nou politia si va imaginati... am fost iar la un pas de dosarul penal. (...) Acum lucrez fara salariu ca sa acopar paguba”, continua Andrei.
E constient ca ruleta i-a distrus viata, dar sustine ca e „un drog la care nu poate renunta”. „Mai degraba renunt la iubita mea...”, incheie Andrei, cu un suras amar.
PROFILUL JUCATORULUI DE NOROC
„Cand joci la ruleta, tremuri de placere!” Jucatorului de ruleta ii place competitia, vrea adrenalina, este o fire energica, iubeste sa fie in centrul atentiei si sa riste. „Cand mizezi ajungi la o stare foarte puternica de euforie”, povestesc Mihai si Florin, jucatori „impatimiti de ruleta”. Psihiatrii spun ca placerea de a juca la ruleta poate fi comparata cu cea pe care o dau drogurile, deoarece in creier se elibereaza substante care duc la instalarea dependentei.
Mai mult, au loc „distorsiuni” la nivelul gandirii, cum ar fi increderea exagerata in sine si deformarea realitatii. „Este o dependenta foarte ciudata. Am incercat de nenumarate ori sa ma las si nu am reusit. Cand fumezi si bei, iti este rau, ai dureri, dar cand joci la ruleta tremuri de placere”, incearca Florin sa descrie ce simte cand intra in cazinou.
Mihai are si el jocurile de noroc in sange, mai mult din cauza anturajului. Prima oara a mers in cazinou de curiozitate, a doua oara de placere si, in urmatorii ani, de nevoie. Si-a facut la ruleta un cerc de prieteni, a ajuns sa cunoasca dealerii, crupierele si sa se simta la cazinou ca acasa. „Iti parasesti prietenii adevarati, se ajunge la divorturi, iar apoi toate drumurile duc la ruleta”, marturiseste Mihai. (Mihaela Naftanaila)
DOSARUL „BANCHERUL SINUCIGAS”
Client a peste 20 de cazinouri
De aproximativ sase luni - de cand devenise un impatimit al jocurilor de noroc - Catalin Pascu, directorul filialei Bancpost de pe Bulevardul Timisoara, a frecventat peste 20 de cazinouri din Capitala si din judetele limitrofe. Toate acestea sunt verificate acum de anchetatori care au ajuns la concluzia ca tanarul nu putea pierde la Marriott toti cei peste 100.000 de euro furati din sediul bancii. Ancheta ar putea fi insa intarziata de reprezentantii cazinourilor, care trebuie sa faca verificari riguroase pentru a oferi politistilor si procurorilor un raspuns oficial privind sumele pierdute de Pascu.
Ipoteza ca tanarul sa fi jucat in mai multe cazinouri este sustinuta si de Sorin Constantinescu, presedintele Asociatiei Organizatorilor de Cazi-nouri din Romania (AOCR). Potrivit acestuia, Catalin Pascu s-a asezat ultima data in fata ruletei pe 3 ianuarie, ziua in care a decis sa se sinucida.
„A jucat in acea zi in patru cazinouri, la ruleta si black-jack, si a cheltuit, in total, sub 1.000 de euro. In cazul in care ar fi jucat peste 10.000 de euro, reprezentantii cazinourilor sesizau imediat Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor”, sustine Constantinescu.
Acestia l-au vazut insa ca pe unul dintre clientii care intra in cazinou doar pentru distractie. „Era in evidentele noastre. In ultima perioada a frecventat cazinourile de 2-3 ori pe saptamana, dar niciodata nu a cheltuit mai mult de 1.500 de euro”, a conchis Sorin Constantinescu. (Mihaela Stanciucu)