Boala care face ravagii în România. Cazurile cresc de la o zi la alta

Boala care face ravagii în România. Cazurile cresc de la o zi la alta Sursa Foto: Arhiva EVZ

Rujeola face ravagii în România. În prima săptămână din aprilie, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a raportat aproape 800 de cazuri noi de rujeolă, fără să se înregistreze noi decese din cauza acestei afecțiuni.

Rujeola face ravagii în România

„În perioada 01.01.2023 – 07.04.2024, în România au fost notificate 11.397 cazuri confirmate cu rujeolă, din care 12 decese (4 în judeţul Braşov, 4 în Municipiul Bucureşti, 2 în judeţul Argeş, 1 în judeţul Giurgiu şi 1 în judeţul Mureş)”, se arată în cel mai recent raport publicat de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul INSP.

rujeolă

Rujeolă. Sursa foto: Prostockstudio | Dreamstime.com

Până la data de 31 martie, erau confirmate 10.607 cazuri de rujeolă, astfel că de la începutul lunii aprilie au fost raportate 790 de cazuri noi.Cele 11.397 cazuri confirmate cu rujeolă au fost raportate în 40 de județe și în municipiul București.

De asemenea, în intervalul 06.12.2023-07.04.2024, conform datelor extrase din RENV, au fost administrate 117.521 doze de vaccin ROR, dintre care 18.878 doze au fost administrate la copii cu vârste cuprinse între 9 și 11 luni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rafila trage un semnal de alarmă

Ministrul sănătății Alexandru Rafila a spus că această boală este extrem de contagioasă. În general, cu cât vârsta pacientului este mai mare, cu atât forma bolii este mai gravă.Pojarul sau rujeola este o boală a copilăriei cauzată de un virus. 9 din 10 persoane neimunizate care stau în apropierea persoanei infectate se vor infectă la rândul lor. La copiii mici, pojarul poate duce la deces.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Simptomele rujeolei

Primele simptome ale rujeolei la copii seamănă, mai degrabă, cu cele ale gripei și apar în primele 10-12 zile de la expunerea la virus, după perioada de incubație: febră, tuse, rinoree (nas curgător), ochi roșii, durere în gât, mici puncte pe limbă și în interiorul mucoasei bucale (puncte Koplik). Ulterior apare erupția cutanată, un semn clasic al pojarului, care durează, în general, o săptămână și se manifestă pe tot corpul.

Copiii cu pojar pot fi contagioși cu 4 zile înainte de a începe erupțiile cutanate și pot transmite boala pentru încă 4 zile după ce petele apar. De aceea, este foarte important ca persoana infectată să rămână acasă pentru cel puțin 2 săptămâni iar, în situațiile mai grave, chiar 21 de zile.