Aproximativ 70% din brutăriile din România folosesc echipamente al căror grad de uzură depăşeşte limitele normale, arată un studiu efectuat de compania Helco în colaborare cu un institut de cercetare.
„Una dintre problemele majore identificate pe parcursul cercetării a fost aceea că un număr foarte mare de brutării de mici dimensiuni nu sunt declarate ca punct de lucru. Din datele pe care le-am adunat, în România func- ţionează în prezent peste 4.800 de brutării, dar numărul acesta este unul estimativ“, mai susţin reprezentanţii Helco, companie specializată în echipamente din domeniul industriei alimentare.
Procente similare furnizează şi industria de profil: „Din numărul total de brutării din România, procentul celor care au probleme cu echipamentele este de peste 60%“, spune şi Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România (ANAMOB).
Acesta susţine că s-a ajuns la această situaţie din cauza lejerităţii cu care se dau autorizaţiile sanitar-veterinare pentru funcţionarea unităţilor de panificaţie, dar şi din cauza lipsei de interes din partea guvernanţilor pentru industria de profil. „Toată lumea îşi aduce aminte de pâine doar în anii electorali. În schimb, toată lumea a uitat de pâine atunci când a venit vorba despre banii europeni. Fondurile nu au putut fi folosite până la 1 ianuarie 2008 decât pentru unităţile de morărit; panificaţia beneficiază doar anul acesta de un ajutor de stat, dar şi el este limitat“, ne-a explicat Viorel Marin.
Produsele de panificaţie, reclamate
Consecinţele nu sunt lipsite de importanţă. Cu echipamente vechi şi ruginite nu se poate face o pâine de calitate. „Cel mai mult are de suferit partea de igienă a procesului de producţie. Dacă utilajele sunt vechi şi ruginite nu se pot curăţa cum trebuie“, mai spune Virel Marin.
Că pâinea românilor e de o calitate îndoielnică o atestă chiar rezultatele controalelor efectuate de Protecţia Consumatorului.
De la începutul anului până în prezent, la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului au fost înregistrate 170 de reclamaţii privind calitatea şi condiţiile de comercializare ale produselor de panificaţ ie.
„Consumatorii reclamă prezenţa de corpuri străine precum hârtie, capse sau aţă de la sacul cu făină, etichetarea defectuoasă, pe unele etichete nu era înscrisă compoziţia, dar şi lipsa de afişare a preţului, faptul că vânzătorul nu foloseşte mănuşi atunci când pune mâna pe pâine“, a declarat Irina Dinu, reprezentant al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului. Anul trecut, ANPC a efectuat un control la nivel naţional prin care s-a avut în vedere corectitudinea informaţiilor oferite prin etichetare, publicitatea precum şi respectarea normelor de transport, depozitare şi comercializare a pâinii şi produselor de panificaţie.
Din 62.000 de kg de pâine şi produse de panificaţie supuse controlului, circa 25.000 de kg au fost oprite temporar de la comercializare. De asemenea, pentru abaterile constatate, au fost aplicate operatorilor economici 569 de amenzi contravenţionale şi 217 de avertismente. (A contribuit Raluca Curteanu) INIŢIATIVĂ „Programul Rabla“ pentru brutării
De o reducere de până la 3.000 de euro vor beneficia brutarii care îşi vor înlocui vechile utilaje cu unele noi şi le vor duce la Helco Craiova. Firma din Bănie a declanşat o campanie prin care posesorii de echipamente învechite să le poată schimba cu unele noi. Vizate sunt mai ales cuptoarele, de buna funcţionare a acestora depinzând în mare măsură calitatea produselor finale obţinute. Nu au fost uitate malaxoarele, formatoarele sau dozatoarele de cocă. În programul „rabla“ pentru brutării, conceput pe acelaşi sistem precum cel destinat înnoirii parcului auto, sunt oferite cuptoare ale căror preţuri variază între 3.900 şi 35.000 de euro, susţin reprezentanţii companiei. Utilajele noi au avatajul consumului mic de energie şi al întreţinerii mai facile. De asemenea, ele sunt conforme cu standardele UE în domeniul panificaţiei.