Rugăciune puternică pentru Sfântul Nectarie. Îi ajută pe cei bolnavi

Rugăciune. Sursa foto: Pixabay

În fiecare an, pe 9 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Nectarie Taumaturgul. Credincioșii bolnavi și cei care au necazuri pot să rostească o rugăciune puternică, făcătoare de minuni. Se spune că această rugăciune îi vindecă și pe cei bolnavi de cancer.

Rugăciune către Sfântul Nectarie

O, preasfinte și întru tot lăudate, mare făcătorule de minuni Nectarie, pri­mește a­ceastă puțină rugăciune de la noi, nevred­nicii robii tăi, căci către tine, ca la un ade­vărat izvor de tămăduiri și grabnic fo­lo­sitor și ajutător prea­minunat scăpând și către sfânt chipul icoanei tale privind, cu la­crimi fier­binți ne rugăm ție: vezi, sfinte, durerile noastre, vezi sărăcia și ticăloșia noastră. Vezi rănile sufletelor și ale trupurilor noastre.

Sfântul Nectarie/ Sursa foto Arhiva EVZ

Ne rugăm ție, Sfinte Ierarhe Nectarie, grăbește de ne ajută cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni și ne sprijinește pe noi, robii tăi. Ia aminte la sus­pinele noastre și nu ne trece cu ve­derea pe noi, ticăloșii și scârbiții, că știm, sfinte al lui Dumnezeu, că și după mutarea ta din viața aceasta trecătoare cine a năzuit la ajutorul tău și cu credință ți s-a rugat nu a rămas nea­jutat. Că cine te-a chemat întru ajutor și nu l-ai auzit? Sau cine, în dureri fiind și alergând spre ajutorul tău, nu i-ai ușurat suferința?

Sursa foto: Pixabay

Minunile și ajutorul tău ne-au făcut și pe noi, ticăloșii și scârbiții, să te chemăm să ne vii în ajutor. Știm, o, alesule ierarh, de mulți­mea tă­mă­duirilor pe care le-ai făcut, nou doc­tor fără-de-arginți arătându-te. Nu cu­noaș­tem nici sufe­rință și nici durere pe care să nu le poți alina.Către Acela roagă-te, ca să fim și noi ajutați și miluiți cu rugăciunile tale, și din pagube și necazuri izbăviți, ca să binecu­vântăm pe Dum­nezeu Cel în Treime lăudat, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!

Cine a fost Sfântul Nectarie din Eghina

Sfântul Nectarie s-a născut într-o familie săracă de pe malul Mării Marmara. La doar 14 ani, el a plecat la Constantinopol ca să meargă la școală și să lucreze.La vârsta de 20 de ani s-a făcut învățător și s-a mutat în insula Chios ca să predea. Apoi, acesta a devenit călugăr în mănăstirea Nea Moni.

În 1904, la cererea mai multor fiice duhovnicești care-și doreau să devină călugărițe, a ctitorit mănăstirea „Sfânta Treime” de pe insula Eghina. În decembrie 1908, la vârsta de 62 de ani, el s-a retras în mănăstirea sa din Eghina, unde a rămas până la sfârșitul vieții.

Unede sunt moaștele sale

Moaștele Sfântului Nectarie se găsesc la mănăstirea pe care a întemeiat-o în Eghina. Mâna stângă se află în catoliconul Mănăstirii Marea Lavră din Sfântul Munte Athos. Părticele din moaștele Sfântului se mai găsesc și la Biserica Sf. Nectarie (Charlotte, Carolina de Nord).

În România, părți din moaștele Sf. Nectarie se găsesc la Mănăstirea Putna (racla cu Moaștele este în Sf. Altar), la Mănăstirea Radu-Vodă din București (racla se găsește în pronaos) și la Biserica „Sf. Ierarh Nectarie“ din Iași.