Chetan Ahya, economist șef pentru Asia la Morgan Stanley, a spus că Beijingul trebuie să ia măsuri mai ferme pentru a opri deflația, altfel problema s-ar putea agrava.
China ar putea rămâne blocată într-un ciclu de deflație și îndatorare. Inflația este o problemă în majoritatea celorlalte țări, dar prețurile scad în China, care este singura economie majoră (din Asia).
Atunci când se ia în considerare deflația, ratele reale ale dobânzii din China cresc. Acest lucru înseamnă că persoanele care datorează bani în țară au mai multe datorii de plătit. Acest lucru afectează vânzările și profiturile companiilor, ceea ce forțează companiile cu datorii să facă reduceri de cheltuieli.
Ce se întâmplă dacă deflația continuă
„Dacă deflația continuă în aceste ritm, companiile vor reduce creșterea salariilor, creând o „buclă” vicioasă de cerere agregată, mai slabă, cu presiuni deflaționiste”, a declarat Ahya.
De fapt, nivelul ridicat al datoriilor din China poate explica de ce se confruntă cu deflația, a spus el. Pe măsură ce au început să apară cazuri de incapacitate de plată în sectorul imobiliar și în guvernele chinezești supra îndatorate, cei afectați au început să se concentreze pe reducerea nivelului de îndatorare.
„Când vă gândiți că datoria combinată din aceste bilanțuri reprezintă aproximativ 100% din PIB, nu este deloc surprinzător faptul că cererea și presiunile asupra prețurilor sunt atât de slabe”, a spus Ahya.
Cum poate ieși Beijingul din bucluc
Pentru a ieși din bucluc, Beijingul trebuie să crească cererea totală a țării și să aducă deflatorul PIB între 2% și 3% în următorii doi ani.
Da, politica pe care o avem acum este prea „reactivă și ezitantă”, a spus Ahya. Unele dintre aceste măsuri au fost reducerea ratelor dobânzilor și emiterea de obligațiuni suverane pentru a stimula economia, dar niciuna dintre ele nu a fost suficientă pentru a opri problemele cu care se confruntă consumatorii chinezi.
De asemenea, Beijingul depinde prea mult de investiții, care reprezintă 42% din PIB în acest moment. Ahya a declarat că acest mod de a stimula economia, cum ar fi investirea de bani în sectorul imobiliar și în infrastructura Chinei, va funcționa doar pe termen scurt.
Este nevoie de o schimbare
În schimb, factorii de decizie politică ar trebui să cheltuiască mai mult pe lucruri precum locuințe, asistență medicală, educație și transport pentru a-i determina pe oameni să facă achiziții. În acest fel, consumatorii chinezi ar putea fi mai dispuși să își cheltuiască economiile mari pe alte lucruri.
„O schimbare concertată de reechilibrare a economiei către consum sau o creștere puternică a ciclului comercial global par a fi cei doi factori cheie care ar putea duce la o tranziție mai rapidă către un mediu inflaționist mai sănătos”, a declarat Ahya, potrivit Business Insider.