Rovinieta pentru o zi. Noi reguli la sistemul de taxare pe drumurile publice

Trafic auto Sursa foto: arhiva EVZ

Ministerul Transporturilor propune noi reguli pentru taxarea vehiculelor care circulă pe drumurile publice. Documentul stabilește noi perioade de valabilitate pentru taxele de drum, dar și excepții la plată.

Rovinieta de o zi pentru mașinile mici, este una dintre modificările pe care o propun autoritățile. Ministerul Transporturilor propune modificarea reglementărilor de taxare a vehiculelor care circulă pe drumurile publice. Proiectul de act normativ pentru noile tipuri de rovinietă a fost propus spre dezbatere publică.

Rovinieta pentru o zi

Proiectul de act normativ este în dezbatere publică la Ministerul Transporturilor. Documentul propune modificări cu privire la perioada de valabilitate pentru rovinieta plătită de șoferi. Proiectul de ordonanță de Guvern propune ajustarea regulile aplicării tarifelor de utilizare a drumurilor naționale conform Directivei (UE) 2022/362.

Pentru autoturisme și vehicule de marfă cu masa autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone se introduce rovinieta cu perioade de valabilitate de o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni. În prezent, conform legislației în vigoare, nu există roviniete pentru autoturisme valabile pentru o zi. La fel, nu există nici pentru 10 sau 60 de zile. Odată cu apariția noilor tipuri de rovinieta, vor dispărea cele valabile timp de șapte și 90 de zile.

De asemenea, actul normativ stabilește procentaje maxime pentru aceste tarife, raportate la valorile anuale:

  • de 9% pentru o zi;
  • de 12% pentru 10 zile;
  • de 19% pentru 30 de zile;
  • de 30% pentru 60 de zile.
  • Sursa foto: EVZ

Alte modificări în legislație

Rovinieta pentru vehiculele cu tonaj de peste 3,5 t, până la 12 t și pentru cele de transport pasageri cu mai mult de 9 persoane, va fi pentru perioade de o zi, 7 zile, 30 de zile și 12 luni. Pentru aceste vehicule, procentaje maxime pentru tarife vor fi de 2% pentru o zi, 5% pentru 7 zile și 10% pentru 30 de zile.

O altă modificare se referă la serviciile de ambulanță. În vreme ce ambulanțele de stat vor fi exceptate de la taxa pe drum, cele private o vor plăti. Iar acest lucru reprezint o discriminare. De asemenea, nu vor plăti rovinieta vehiculele care deservesc transportul public local de persoane și transportul școlar. În cazul acestora vor fi ridicate restricțiile cu privire la transportul pe raza localităților.

Conform proiectului de lege, pentru vehiculele implicate în misiuni de protecție civilă sau umanitare rovinieta va fi gratuită. Sumele pentru plata taxelor de drum vor fi asigurate din bugetul de stat.

Rovinieta. Sursa foto: arhiva EVZ

Rovinieta va fi valabilă până în 2026

Proiectul de act normativ stabilește și că rovinietele ce urmează a fi eliberate vor fi valabile până la începutul anului 2026. Măsura este în concordanță cu Legea 226/2023. Actul normativ specifică faptul că „începând cu data de 1 ianuarie 2026, rovinieta se aplică tuturor categoriilor de vehicule înmatriculate care sunt folosite pe rețeaua de drumuri”.

Din  2026, taxa de drum va fi modificată din nou. Practic vor fi emise două taxe distincte. Una se va aplica vehiculelor ușoare (rovinieta), în timp ce cea de-a doua se va aplica vehiculelor grele (TollRo).