Ministrul Muncii a declarat astăzi într-o conferință că Executivul are de gând să dezvolte pilonul de pensii de stat administrate privat și cele ocupaționale.
Ministrul a precizat că îmbătrânirea populaţiei este o problemă doar pentru România, ci pentru toate statele UE.
"Se discută deja de patru ani de zile şi s-a cerut reformarea sistemelor de pensii în general. Ar trebui să preluăm cele mai bune practici. Încă se lucrează la nivelul statelor membre", a spus ministrul Muncii, într-o conferință Mediafax.
Rovana Plumb a făcut referire la două aspecte, respectiv sistemul public de pensii, precizând că în acest moment nu există niciun risc în ce priveşte plata pensiilor, şi sistemele private: "Pe pilonul I, nu au fost făcute majorări timp de patru ani, acestea fiind făcute abia în 2013. Vom asigura aplicarea legii pentru ca şi în 2015 pensiile să se majoreze cu cinci procente, întrucât bugetul permite acest lucru. În ce priveşte Pilonul II şi Pilonul III, Guvernul susţine sistemul multipilon şi considerăm că este necesar să existe complementaritate, dar şi o completare a veniturilor pentru cei care muncesc acum. (...) Să vedem dacă randamentul economic este cel pe care îl ţintesc. Din datele pe care le-am citit, se demonstrează acest lucru. Intenţia Guvernului este de a continua susţinerea sitemului multipilon în România şi găsirea de soluţii ca să avem cât mai mulţi contribuabili".
În cei şapte ani de la lansare, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la un număr total de participanţi de 6,2 milioane şi administrează active nete de 4 miliarde de euro. În prezent, cota de contribuţie virată către Pilonul II este de 4,5% din veniturile brute ale participanţilor, urmând să ajungă la 6%, cu o creştere de jumătate de punct procentual anual, până în 2016.