Evenimentul Zilei > International > Rouhani și Putin vor relații mai strânse pentru rezolvarea crizei siriene
Rouhani și Putin vor relații mai strânse pentru rezolvarea crizei siriene

Rouhani și Putin vor relații mai strânse pentru rezolvarea crizei siriene

Președintele iranian Hassan Rouhani a declarat, la finalul unei întrevederi de trei ore cu Vladimir Putin, la Kremlin, că Iranul și Rusia lucrează împreună pentru a combate terorismul și a promova pacea și stabilitatea în regiune.

 „Relațiile dintre Iran și Rusia sunt menite să promoveze stabilitatea regională și obiectivul principal al celor două țări este să aducă pacea și liniștea în regiune”, a susținut Rouhani. El a adăugat că legăturile dintre Teheran și Moscova nu vor fi niciodată îndreptate împotriva u nei terțe țări.

Rouhani a mai spus că, în ultimii trei ani și jumătate, relațiile bilaterale s-au dezvoltat, în special în sectorul economic, volumul schimburilor comerciale a crescut cu 70% în 2016, față de anul anterior. Marți, Iranul și Rusia au semnat 14 documente pentru extinderea cooperării în domeniul politic, economic, juridic, științific și cultural.

În opinia lui Rouhani, relațiile au intrat „într-o nouă fază”, în care se poate vorbi despre „legături trainice pe termen lung”. Și Putin a explicat că cele două state colaborează „foarte eficient, practic pe toate fronturile”.

A fost prima vizită oficială la Moscova a lui Rouhani și a avut loc în contextul susținerii acordate de către cele două țări regimului lui Bashar al-Assad de la Damasc (în conflictul sirian ce durează de șase ani și care a făcut până acum 310.000 de victim), încercând să marginalizeze SUA în negocierile de pace.

Cele două părți au păreri diferite, însă, în ceea ce privește rolul pe care ar urma să-l joace Turcia, care sprijină opozanții guvernului sirian. Moscova a format o alianță cu Ankara, din 2016, și vede Turcia ca pe o parte a soluției pentru Siria.

Rouhani, care a venit însoțit de ministrul său de Externe și cel al Petrolului, a avut o întâlnire și cu premierul rus, Dmitri Medvedev. Rusia urmează să construiască 9 din cele 20 de reactoare nucleare din Iran, fiind, de asemenea, partener și în domeniul apărarii, furnizând Teheranului sistemul antiaerian S-300.

Președintele iranian încearcă să-și crească popularitatea și să ajute economia țării, înaintea alegerilor din luna mai, la care este de așteptat să candideze pentru un al doilea mandat.