Misterioasa cădere care l-a transformat pe Ronaldo într-o fantomă

Misterioasa cădere care l-a transformat pe Ronaldo într-o fantomă

Atacantul brazilian a fost de nerecunoscut în finala Campionatului Mondial din 1998. Înaintea partidei, jucătorul a ajuns la spital, din cauza unor convulsii. A fost scos din echipă și retitularizat la ordinul sponsorilor.

Ultimul meci al Campionatului Mondial din Franța, disputat la data de 12 iulie 1998, între Franța și Brazilia, rămâne învăluit în mister.

80.000 de oameni prezenți pe „Stade de France” și sute de milioane de telespectatori au asistat la un masacru, o națională a Franței care a câștigat cu scorul de 3-0 și a devenit în premieră campioana lumii. La capătul unui meci în care brazilienii n-au existat pe teren.

Carlos a vorbit despre epilepsie

Povestea partidei memorabile începe în jurul prânzului, în ziua de 12 iulie. Ronaldo Nazario se află în camera de hotel, alături de colegul său, Roberto Carlos.

Din senin, atacantul începe să tremure, să dea ochii peste cap și să se chircească în pat, din cauza convulsiilor. Speriat, Carlos anunță staff-ul medical și în câteva minute, Ronaldo este transportat la spital. Nu înainte ca medicul echipei să intre în cameră și să izbucnească în plâns, după cum au scris ziarele braziliene. Nu se putea o lovitură mai dură pentru naționala din „Țara Cafelei”, care urma să joace cu trofeul pe masă.

Ronaldo este suspus unor investigații amănunțite, iar electrocardiograma relevă un ritm cardiac scăzut. „A suferit o criză de epilepsie”, le-ar fi transmis Roberto Carlos medicilor de pe ambulanță. Relaxarea dinaintea partidei lasă loc panicii, în hotelul unde este cazată reprezentativa sud-americană. Legendarul Mario Lobo Zgallo n-are de ales și anunță că locul lui Ronaldo va fi luat de Edmundo.

Titularizat în mod bizar

Brazilienii pleacă spre stadionul din Saint-Denis, acolo unde, în mod miraculos, ajunge și Ronaldo. În vârstă de 21 de ani la acea vreme, jucătorul arată ca o stafie. Este evident că atacantul care reușise un sezon excepțional la Inter Milano nu poate sta în ghete. Însă, Zagallo anunță că Edmundo va lua loc pe banca de rezerve, iar „Il Fenomeno” va fi pe teren. Urmează discuții furtunoase și parlamentări, cu jucătorii brazilieni împărțiți în două tabere. Unii susțin decizia, alții o contestă.

Urmează 90 de minute de haos, în care sud-americanii primesc trei goluri, și scapă ieftin, ținând cont că francezii ratează oportunități uriașe. Presa află de povestea crizei lui Ronaldo, iar teoriile curg pe bandă rulantă. Se vorbește despre epilepsie, atac cardiac sau atac de panică. Se spune că medicii i-ar fi administrat medicamente indicate pentru epilepsie, iar atacantul s-a resimțit zile întregi. O teorie vorbește despre titularizarea lui Ronaldo, forțată de sponsorul Nike, la mijloc fiind zeci de milioane de dolari. „Oamenii de la Nike erau lângă noi 24 de ore din 24. Părea că sunt parte a staff-ului tehnic”, avea să declare Edmundo, omul care nu l-a mai înlocuit pe Ronaldo. La fel de interesant este faptul că investigațiile medicale n-au arătat vreo problemă majoră, iar teoria epilepsiei este ciudată, mai ales că fotbalistul n-avea să sufere o altă criză pe parcursul carierei și nici după retragere.

 

Teoria blatului

Teoriile conspirației nu s-au rezumat doar la motivul pentru care Ronaldo a fost titularizat în meciul cu Franța. Jurnaliștii brazilieni de la TV Globo au aruncat pe piață o ipoteză năucitoare, venită de la o sursă rămasă anonimă.

Fotbaliștii din „Țara Cafelei” le-ar fi facilitat victoria francezilor, pentru ca naționala din Hexagon să se încoroneze campioana lumii chiar la Paris. În compensație, elvețianul Sepp Blatter, președinte FIFA la acea vreme, le-ar fi promis sud-americanilor” că vor beneficia de protecție la turneul final din 2002, găzduit de Coreea de Sud și Japonia.

De altfel, Brazilia avea să devină campioană mondială în Asia. „Când am făcut calendarul meciurilor, am făcut un mic truc. Dacă noi terminam grupa pe primul loc și Brazilia făcea același lucru, nu ne întâlneam până în finală”, a povestit recent, Michel Platini, fost președinte UEFA.

Și-a luat revanșa în 2002 și a devenit campion mondial

 

Până la finala cu Franța, Ronaldo reușise un Mondial foarte bun și înscrisese patru goluri pentru Brazilia. A rămas cu frustrarea finalei pierdute dezarmant în fața „cocoșilor”.

 

„O dublă” în finala cu Germania

 Marea revanșă avea să vină, patru ani mai târziu, la turneul final din Coreea de Sud și Japonia. Brazilia a cucerit cel de-al 5-lea titlu mondial, actul final fiind semnat după finala cu Germania, câștigată cu scorul de 2-0. Ambele goluri au fost marcate de Ronaldo, care la acea competiție a afișat o frizură inedită.

În total, în Asia, atacantul a punctat de opt ori. După alți patru ani, în 2006, la Campionatul Mondial din Germania, „Il Fenomeno” avea să mai înscrie de trei ori. Cu un total de 15 goluri, Ronaldo avea să devină cel mai bun marcator din istoria turneelor finale. Avea să fie depășit de germanul Miroslav Klose, în 2014, la competiția găzduită de Brazilia, acolo unde a punctat pentru a 16-a oară. Ronaldo a participat și la Mondialul din 1994, are în palmares titlul mondial, dar atunci n-a evoluat pentru Brazilia.

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News