Romney critică politica pentru Orientul Mijlociu a lui Obama

Romney critică politica pentru Orientul Mijlociu a lui Obama

Mitt Romney a lansat un atac împotriva politicii promovate de preşedintele american Barack Obama în Orientul Mijlociu, afirmând că SUA sunt pe un drum periculos şi pot fi prinse în haosul din regiune, ceea ce reprezintă un risc pentru securitatea ţării.

Într-un editorial apărut în Wall Street Journal, ziar care îl susţine pe fostul guvernator de Massachusetts, candidatul republican la alegerile prezidenţiale din SUA a făcut referire la recentele evoluţii din Siria, Libia şi Egipt, precum şi la incertitudinea cu privire la relaţiile dintre Israel şi Iran, şi a cerut adoptarea unei "noi strategii faţă de Orientul Mijlociu", fără a oferi însă detalii despre aplanurile propuse.

Reuters aminteşte că aceste critici aduse de Romney vin în contextul unui nou val de violenţe în regiune şi în timp ce oficiali americani au admis că atacarea consulatului american în Libia a fost un atac deliberat al militanţilor care au legături cu reţeaua teroristă Al-Qaida.

Această declaraţie precede prima dezbatere prezidenţială, miercuri, care se aşteaptă să se axeze pe probleme legate de politică internă precum redresarea economiei, locurile de muncă şi sănătatea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totuşi, Romney vizează prin aceste critici să obţină capital pe instabilitatea din Orientul Mijlociu după revoltele din ţările arabe şi care ameninţă să pună în umbră politica externă a preşedintelui Obama şi succesul politicii de securitate naţională a SUA de la uciderea, anului trecut, a liderului Al-Qaida Osama ben Laden.

În editorialul său, Romney a reluat argumentul că SUA în timpul administraţiei Obama "par să fie mai degrabă la mila evenimentelor, decât să le influenţeze". El a prezentat câteva detalii despre schimbările pe care intenţionează să le propună şi a apreciat că un nou curs ar însemna "restabilirea credibilităţii cu Iranul".

El a apreciat, de asemenea, că politica administraţiei Obama faţă de Israel este de neînţeles. Strategia prezentată de Romney ar include şi folosirea întregului spectru de putere "pentru a încuraja libertatea şi oportunitatea pentru cei care au cunoscut prea mult timp numai corupţia şi oprimarea", a menţionat fostul guvernator de Massachusetts.