Evenimentul Zilei > Social > Romii îşi fac de cap în Elveţia
Romii îşi fac de cap în Elveţia

Romii îşi fac de cap în Elveţia

Aproximativ 50 de persoane de etnie romă, majoritatea din România, au devastat două clădiri din Geneva, informează publicaţia Tribune de Geneve.

Potrivit sursei citate, romii au spart geamurile, au distrus mobilierul şi au aprins focuri în mijlocul camerelor în care au locuit de la începutul iernii şi până duminică, moment în care au fost evacuaţi.

Deşi poliţiştii efectuau razii, aceştia s-au reîntors în imobile, şi-au instalat dormitoarele la etajele superioare, locuind câte şase într-o cameră.

În articolul apărut în Tribune de Geneve se precizează că romii sunt "conduşi" de un bărbat, "vorbitor de limbă franceză", care a povestit cum a venit în regiunea pariziană împreună cu ai săi şi cum vrea, la un moment dat, să se întoarcă la Bucureşti.

"Este foarte probabil ca Geneva să devină pentru unii dintre ei un oraş înlocuitor", a precizat  purtătorul de cuvânt al poliţiei geneveze.

După ce autorităţile au reuşit să îi evacueze pe romi din imobilele distruse, aceştia şi-au găsit, miercuri, o altă locuinţă, aflată pe un bulevard invecinat.

Elveţienii vor muncitori români

De menţionat că, la începutul lunii trecute, în Elveţia a fost organizat un Referendum pe tema dreptului de liberă circulaţie şi muncă a românilor şi bulgarilor, pe teritoriul acestui stat. Atunci, aproximativ 60 la sută dintre elveţieni s-au pronunţat pentru aceste drepturi. Până atunci, toate celelalte 25 de state care au aderat la Uniunea Europeană, înaintea ultimului val din ianuarie 2007, au obţinut drept de liberă circulaţie a cetăţenilor lor în Elveţia.

Cu toate acestea, autorităţile din Elveţia nu se aşteaptă ca românii să dea năvală, Ţara Cantoanelor nefiind una dintre destinaţiile preferate ale acestora. Aproximativ 4.000 de români muncesc în prezent acolo, iar anul trecut, doar 17 din cele 1.000 de permise de muncă disponibile au fost folosite, potrivit ambasadorului elveţian la Bucureşti.

CITIŢI ŞI:

Românii şi bulgarii împart Elveţia în două