Romii abat furia europeană asupra Italiei

Consiliul Europei a solicitat Italiei modificarea radicală a politicilor faţă de imigranţi, care "marginalizează minoritatea romă", prin vocea comisarului pentru Drepturile Omului, Thomas Hammarberg.

Acesta a realizat un memoriu în care arăta că măsurilor dure anti-romi li se adaugă atitudinea oficialilor italieni, care s-au poziţionat oficial împotriva romilor, amplificând atitudinea xenofobă a italienilor faţă de imigranţi în general.

Documentul a fost trimis la scurt timp după o vizită a comisarului în Italia, de unde a relatat despre condiţiile foarte grele în care trăiesc romii în taberele lor şi tratamentele dure la care sunt supuşi.

 

"Declaraţiile politicienilor au încurajat xenofobia italiană"

Mediul ostil faţă de grupurile sociale minoritare, vulnerabile, a fost întreţinut de declaraţiile liderilor unor partide politice, observă comisarul.

Reprezentanţii comunităţii rome consideră că lipsa de reacţie din partea unor lideri importanţi ai Italiei, care ar fi trebuit să sancţioneze sau, cel puţin, să tempereze aceste afirmaţii, a încurajat violenţele îndreptate împotriva imigranţilor.

"Comisarul este serios îngrijorat în legătură cu pregătirea unor măsuri legislative severe, care ar trebui să asigure protecţia socială, cu efecte negative asupra tuturor imigranţilor, inclusiv cei europeni".

Hammarberg a catalogat măsurile guvernamentale luate în favoarea minorităţilor ca fiind "soluţii ineficiente la o problemă care necesită reforme urgente".

"Deşi au fost făcute unele eforturi, există motive serioase de preocupare în legătură cu situaţia romilor, politica şi practicile în domeniul migraţiei, nefiind respectate măsurile interimare cerute de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)", se arată în raportul CoE despre situaţia din Italia.

Printre soluţiile propuse de Comisarul pentru Drepturile Omului se numără o mai bună reprezentare a grupurilor etnice în cadrul poliţiei şi crearea unei instituţii independente pentru apărarea drepturilor omului.

"Autorităţile italiene trebuie să condamne mai ferm actele rasiste şi intolerante şi să asigure aplicarea eficientă a legislaţiei antidiscriminare", subliniază Hammarberg.

Recensământul romilor din Peninusulă continuă

Comisarul CoE şi-a mai exprimat îngrijorarea în legătură cu modul în care se desfăşoară recensămintele în taberele de romi.

Recensământul început în vara anului trecut continuă şi astăzi în unele regiuni din Italia.

Guvernul lui Silvio Berlusconi a sporit considerabil numărul controalelor în taberele de nomazi de pe teritoriul Italiei, în urma episoadelor de la începutul acestui an, în care mai mulţi români au fost reţinuţi pentru diferite cazuri de viol, crimă şi furt.

Iniţial, recensământul s-a realizat la Milano, Roma şi Napoli, unde se estimează că există peste 700 de tabere ilegale.

În Roma, acţiunea a început în luna iulie, 2008. Aproximativ 10.000 de nomazi trăiesc în taberele din interiorul sau din apropierea capitalei italiene. Spre deosebire de celelalte prefecturi italiene, autorităţile de la Roma nu au dispus prelevarea amprentelor romilor. Amprentarea îi viza pe copiii romi cu vârste de până la 14 ani, care nu au niciun fel de act de identificare.

Măsura a inflamat spiritele la nivelul diplomaţiei internaţionale, contestatarii privind-o drept o încălcare gravă a drepturilor omului.