Romanul Zogru, tradus și elogiat în Chile

Romanul Zogru de Doina Ruști adună elogii în Chille, unde a apărut nu de multă vreme, la Editura Descontextos, în traducerea lui Sebastián Teillier

După cronica din Las Últimas Noticias, cotidianul El Mercurio publică un eseu în care romanul este comparat cu pictura chagalliană și lăudat pentru valoarea literară. Textul este semnat de Pedro Gandolfo, unul dintre cei mai exigenți critici din Santiago de Chille.

 

“Plin de umor în unele secvențe, în altele tragic și feroce, uneori fantastic și luminos, ca o pictură de Chagall, ceea ce predomină în această poveste minunată [Zogru]  este figura teribilei singurătății în care se află spiritul uman lipsit de iubire”. (Pedro Gandolfo, El Mercurio, 19 august, 2018)

 

http://www.elmercurio.com/blogs/2018/08/19/62641/Un-espiritu-ligeramente-inquieto.aspx

 

Romanul Zogru a apărut în limba spaniolă cu sprijinul Centrului Național al Cărții, ICR.

A mai fost tradus în bulgară, italiană, maghiară. Cea mai recentă versiune românească  este editată în colecția Top 10+, a Editurii Polirom (2013)

 

Zogru este o entitate, ajunsă întâmplător în Valahia, în anul 1460. El este un fel de virus, care trăiește în sângele oamenilor, posedându-i pentru scurt timp.  Viața lui aventuroasă pare fără sfârșit. Sute de ani trec repede, aducându-i în suflet visul iubirii. Ajuns în zilele noastre, se îndrăgostește de Giulia și, în încercarea de a o cuceri, preia trupurile celor mai arătoși bărbați din București. Însă ea este îndrăgostită de un anume Andrei Ionescu…

 

PEDRO GANDOLFO este o autoritate în materie de literatură, trecând drept cel mai exigent și rafinat exeget chillian. Scriitor, avocat și profesor, a readus în atenția publicului valorile umanismului clasic. Are o rubrică permanentă la cel mi important cotidian din Chille, El Mercurio, din al cărui colegiu de redacție face parte. Dintre cărțile sale amintim A baja voz (1998), Artes menores (2006) și Aproximación a una historia política de Linares (2016).

 

DOINA RUŞTI, scriitoare de top a literaturii contemporane, unanim apreciată pentru forța epică, pentru originalitatea și erudiția romanelor sale, multi-premiată și tradusă în numeroase limbi, este autoarea a zece romane, între care amintim: Fantoma din moară (2008), Manuscrisul fanariot (2015), Lizoanca (2009), Zogru (2006) și Mâța Vinerii (2017).