Romanul nemtilor la Eurovision

Romanul nemtilor la Eurovision

Roger Cicero, fiul pianistului roman Eugen Cicero, va reprezenta Germania in finala concursului european. AUDIO

„Sunt Roger Cicero, fiul pianistului roman Eugen Cicero“, spune reprezentantul Germaniei la editia de anul acesta a concursului Eurovision. La 36 de ani, Cicero este mult mai mult decat „fiul tatalui sau“, celebrul pianist care a parasit Romania la inceputul anilor ‚60 si care a scris istorie cu prelucrarile sale in maniera jazz a muzicii clasice.

Roger este un superstar, care, in mai putin de un an de la aparitia primului sau album in limba germana (o vreme a cantat in engleza), umple sali de concerte in care in mod obisnuit canta Shakira, George Michael sau Christina Aguilera. Roger a cucerit cu albumul sau „Männersachen“ topurile (locul.3 in „top 100“) si a vandut in Germania mai multe discuri decat Justin Timberlake.

Recompensele au fost pe masura: discul de aur, urmat de cel de platina pentru peste 250 de mii de albume vandute. Anul acesta, pe 8 martie, Roger a castigat preselectia pentru Eurovision. Trei saptamani mai tarziu a primit cel mai ravnit premiu muzical din Germania, „Echo“, la categoria: „cel mai bun artist rock/pop“, pentru piesa „Who rules the World“ (titlul german: „Die Frauen regieren die Welt“, „Femeile conduc lumea”).

Presa din spatiul german i-a laudat prestatiile cu cele mai magulitoare cuvinte: „Ceea ce Robbie Williams nu a indraznit sa faca decat dupa ce isi consolidase cariera, Cicero indrazneste la inceputul ei: sa cante „swing“, imbracat “cool” si sa se afiseze pe scena ca un Frank Sinatra neamt“, scria „Sueddeutsche Zeitung“, iar „Der Spiegel“ adaugae: „Este un veritabil cantaret de Jazz, apreciat de un public foarte larg“.

EVZ: Cum iti plac titlurile din presa romana : „Nemtii merg la Eurovision cu romanul Cicero“? Roger Cicero: Super! (rade)! Asa s-a scris intr-adevar? Sunt surprins, dar imi place! Cumva este si adevarat.        Tatal tau este faimosul pianist roman Eugen Cicero? Iar tu... Eu sunt Roger Cicero, fiul pianistului roman. Desi sunt jumatate roman, tata nu m-a invatat limba romana, ceea ce ingreuneaza realtiile mele cu Romania.

Tu te consideri roman? Daca sunt intrebat de provenienta mea, spun ca tatal meu a fost roman. Stiu ca nu sunt 100a neamt si ca restul din mine e, probabil, romanesc. Legatura mea cu Romania, insa, inseamna acum rudele mele din Cluj si mormintele bunicului si tatalui meu din Ruia, un loc aflat undeva in Carpati, unde, din cauza strazilor, se ajunge numai cu o masina de teren. In copilarie si ca adolescent am fost de multe ori in Romania.

In ultimii ani am fost mai rar, la mormintele celor dragi. Ultimii doi ani au fost foarte aglomerati pentru mine si nu am avut timp de calatorii. Dar, in orice caz, in momentul in care o sa stau mai bine cu timpul, ma voi indrepta din nou spre Romania.

Cum ai ajuns tu de pe scena pretentiosului Festival de Jazz de la Montreaux, unde ai cantat cu patru ani in urma, pe scena Eurovisonului? Sunt fericit ca lumea jazz-ului este astazi suficient de „deschisa“ incat sa admita si interpretarile mele, mai comerciale. Dar si ca publicul este „deschis“ sa trimita o piesa jazz-swing la un concurs care este, in fond, axat pe slagare. Publicul care m-a votat (jumatate de milion de voturi) si-a demonstrat increderea in muzica aceasta. E un semn bun. De fapt, eu ma asteptam ca „puristii“ din jazz sa ma critice, dar reactia lor a fost exact contara, m-au felicitat.

Pentru mine participarea la Eurovision este o mare onoare. Cred ca pentru un cantaret e o sansa unica in viata. Concursul este o platforma foarte importanta, prilejul de a te prezenta unui public imens. Acum nu mai este vorba numai despre meldoii, ci despre mult mai multe: prezenatre, show, calitatea pieselor, simpatii geo-politice.

Unul dintre membrii trupei „Todomondo“, care reprezinta Romania la Eurovision, Kamara, a afirmat ca „tiltul „Femeile conduc lumea”, este ales cu talc, in speranta atragerii voturilor din partea reprezentantelor sexului frumos“...De-ar fi atat de simplu, cum crede Kamara, ar fi nemaipomenit. Nu este. Romanii canta in 6 limbi, nu-i asa? (apoi rade, fara alt comentariu)

Ce sanse dai piesei care reprezinta Romania? Am ascultat toate piesele si trebuie sa recunosc ca nu va fi simplu, iar concurenta este mare. Sunt cateva piese care-mi plac, precum cele din Beligia, Olanda sau Austria. Si piesa romanesca imi place, este foarte patrunzatoare. Cred ca va prinde bine, are sanse bune.

Care sunt sansele tale? Limba germana nu este tocmai limba care aduna puncte din intreaga Europa, iar sa contezi numai pe austrieci si elevtieni nu este suficient. Ma bazez pe vocea mea. Cred ca prin voce pot transimte mai multe decat prin cuvinte. Prin voce si prin felul de a-mi prezenta vocea. Pe scena vor fi doar jumatate din membrii formatiei, asa prevede regulamentul, si nu vom avea niciun show, vom fi noi si vocea mea, plus doua strofe in engleza, spre finalul melodiei.

Crezi ca romanii te vor vota? Sper!

Revista „Playboy“ relata o secventa din copilaria ta: tu scuipandu-i legendarei Josephine Baker in decolteu. Este adevarat? Aveam exact 5 luni. Este o intamplare povestita si raspovestita la noi in familie. Josephine venise la Berlin pentru un concert de caritate si canta acompaniata de tatal meu.  Ea, dupa cum se stie, era innebunita dupa copii. Ne-a vizitat acasa, iar pe mine nu m-a mai lasat din brate. Mai devreme sau mai tarziu ceva trebuia sa se intample... Din pacate eu nu imi amintesc de intalnirea cu ea...

 Cicero - I Wanna Hold Your Hand

Ne puteți urmări și pe Google News