Evenimentul Zilei > International > Românul din fruntea unei comunități de 56.000 de locuitori. Cine e Octavian Ursu, omul despre care vorbește azi Germania
Românul din fruntea unei comunități de 56.000 de locuitori. Cine e Octavian Ursu, omul despre care vorbește azi Germania

Românul din fruntea unei comunități de 56.000 de locuitori. Cine e Octavian Ursu, omul despre care vorbește azi Germania

Un bărbat care își scoate în evidență tinerețea, și asta se vede din privirea sa. Nu mai contează primele fire de păr alb.

Muzician de profesie și un om care s-a remarcat în ultimii 30 de ani în comunitatea în care trăiește. Acesta este Octavian Ursu, noul primar al orașului german Gorlitz. 

Presa germană îi scoate în evidență calitățile politicianului. Cu atât mai mult cu cât activitatea sa artistică e legată de Filarmonica din acest oraș situat în landul Saxonia, arată portalul de limba română din Germania, www.ziarulromanesc.de. 

Educația muzicală și-o datorează României, mai precis Universității Naționale de Muzică din București. 

În Germania emigrează imediat după căderea comunismului, în 1990. 

În Filarmonica din Gorlitz este solist-instrumentist. Mai precis, cântă la trompetă.

Întâlnirea sa cu politica este de dată recentă, din 2009, când a intrat în Uniunea Creștin-Democrată. 

Pentru felul în care e văzut în societatea locală nu e deloc întâmplător că din 2010 devine chiar liderul filialei locale a partidului. 

Un alt pas important e legat de anul 2014, când devine membru al Parlamentului regional din Saxonia. 

Orașul Gorlitz, pe care îl va conduce, e destul de micuț. Are 56.000 de locuitori.

Faptul că a ieșit câștigător, ieri, în al doilea tur de scrutin este relevant pentru comunitatea locală, dar e și un semnal pentru liderii de la centru ai Uniunii Creștin-Democrate.

Octavian Ursu se situase, după primul tur al alegerilor, pe locul secund, fiind întrecut de candidatul extremei drepte. 

După aceea însă forțele politice locale s-au coalizat, pentru a-l sprijini pe Octavian, promotorul mesajului pro-european.

”Victoria lui Octavian Ursu este atât de importantă; este un semnal și o speranță pentru o întreagă regiune, de peste patru milioane de locuitori.

Oamenii au ales un om politic serios, de centru-dreapta, proeuropean, un om cinstit și competent, nu un extremist populist și periculos”, a fost reacția europarlamentarului liberal Siegfried Mureșan.