Evenimentul Zilei > Actualitate > Drama românul din Telega CONDAMNAT LA MOARTE în Malaezia.Care este ultima lui șansă de a-i convinge pe judecători că merită să traiască
Drama românul din Telega CONDAMNAT LA MOARTE în Malaezia.Care este ultima lui șansă de a-i convinge pe judecători că merită să traiască

Drama românul din Telega CONDAMNAT LA MOARTE în Malaezia.Care este ultima lui șansă de a-i convinge pe judecători că merită să traiască

Drama românului care a fost prins în timp ce transporta droguri în Malaezia este departe de a lua sfârșit. Ionuț Gologan a fost condamnat la moarte prin spânzurare de către justiția din Malaeziia după ce a fost depistat, având asupra sa o cantitate însemnată de substanțe interzise. Singura șansă a românului este să îi convingă pe judecători că nu știa ce transporta atunci când a fost prins și să dovedească că spune adevărul.

Tânărul român a discutat recent cu avocatul său, căruia i-a mărturist  că vorbește instanței și judecătorii nu îl bagă în seamă, sau cel puțin această impresie i-au lăsat, potrivit realitatea.net.În plus, Ionuț Gologan susține că i-a fost schimbată valiza și nu știa ce transporta în momentul în care aceasta a fost prins de polițiștii din Malaysia cu o cantitate mare de substanțe interzise pentru care, legile statului malaysian prevăd pedeapsa capitală.

O ULTIMĂ ȘANSĂ LA VIAȚĂ

Singura șansă a românului este să îi convingă pe judecători că nu știa ce transporta atunci când a fost prins și că spune adevărul. Curtea Federală, este ultima șansă a tânărului român de a scăpa de pedeapsa capitală acordată de Malaysia. Ionuț Gologan, este încă încrezător în șansele pe care le are și continuă să țină legătura cu familia din România în fiecare zi.

Părinții și bunicii acestuia, au făcut publice câteva scrisori trimise de Ionuț din teribilele închisori din Malaysia, unde se roagă în fiecare zi să scape de pedeapsa capitală și să se întoarcă acasă la familie. Scrisorile trimise de tânărul condamnat lamoarte prin spânzurare familiei sale sunt de-a dreptul cutremurătoare. Acesta cere familiei poze recente cu ei și îi asigură că totul va fi în regulă, deși știe foarte bine că s-ar putea ca zilele lui să se sfărșească cât de curând. Ionuț Gologan, îi cere familiei să se roage pentru el și spune că nu este vinovat cu nimic.

PEDEAPSA CAPITALĂ

Recursul lui Ionuț Alexandru Gologan (23 de ani), românul din Prahova, condamnat la moarte pentru trafic de droguri în Malaezia, a fost respins. Curtea de Apel din Putrajaya, Malaysia, a judecat, pe 16 februarie, apelul introdus de Ionuț Alexandru Gologan, arestat pentru trafic de droguri și condamnat la pedeapsa capitală in prima instanță, pe 16 octombrie 2013, şi a decis respingerea apelului şi menținerea sentinței primei instanțe.

Astfel, avocatul acestuia a introdus, în regim de urgență, cererea de recurs la o instanță superioară, Curtea Federală de Justiție. În prezent, se aşteaptă decizia autorităţilor judiciare din Malaezia privind stabilirea termenului de judecată, a precizat MAE. Ministerul de Externe mai informează că, încă de la arestarea cetățeanului român, Ambasada României la Kuala Lumpur a intreprins "multiple demersuri pe canalele diplomatice și consulare în vederea acordării asistenței de specialitate în beneficiul acestuia, în special pentru identificarea căilor optime de aparare, în scopul evitării pedepsei capitale".În Malaezia- unde foarte des sunt prinsi carăușii plătiți cu mii de dolari de adevarații traficanți, pentru a introduce droguri în țară- traficul de droguri se pedepsește cu spânzurătoarea.

Drogurile, găsite în bagajul tânărului

Pe 16 octombrie 2013, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat că hotărârea de condamnare a tânărului care a fost condamnat la moarte în Malaezia pentru trafic de droguri nu este una definitivă, sentinţa urmând a fi supusă căilor de atac prevăzute de legislația locală. Bărbatul, de profesie şofer, ar fi făcut trafic cu aproape un kilogram şi jumătate de metamfetamină. Pe 26 iunie, anul trecut, pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur, autorităţile au descoperit cantitatea de droguri. Potrivit publicaţiei online New Straits Times, românul a fost condamnat la moarte de Înalta Curte de Justiţie din Malaezia, judecătorul cazului motivând în decizie că apărarea nu a reuşit să ofere argumente rezonabile.

Ionuț Gologan, părăsit de mamă  și crescut de bunică

Născut la Telega, Prahova, Ionuț Gologan își pastrează speranța că va scăpa de pedeapsa cu moartea. Baiatul provine dintr-o familie dezbinată, fiind părăsit de mamă si crescut de bunica sa. Potrivit unor informații apărute in presa locală, bunica și tatăl băiatului sunt devastați de tragedia care i se intamplă tanărului.“Vor să-mi atârne nepotul în ștreang… Numai sufletul meu știe prin ce durere trec”, a spus batrâna. Cunoscut de cei din localitate ca fiind un ,,băiat muncitor si silitor la invătătură,,, Ionut ar fi apucat-o pe cai gresite o data cu plecarea in Germania, acolo unde si-a facut un alt anturaj.

Drogurile iți schimbă destinația!

In paralel cu actiunile derulate, pentru preintampinarea unor astfel de cazuri, MAE a demarat, incă din anul 2013, o amplă campanie de constientizare a cetățenilor romani cu privire la riscurile la care se expun prin transportul de droguri in state ale caror sisteme legislative prevăd pedeapsa cu moartea pentru asfel de infracțiuni.