Cât trebuie să scoată românul din buzunar de Sărbători?

O familie medie din România va cheltui în acest an cel puţin 400 de lei pentru a sărbători cum se cuvine Crăciunul, în condiţiile în care o parte importantă din buget va fi folosită pentru a cumpăra carne şi preparate din carne de porc, arată o analiză a News.ro, pe baza preţurilor actuale din retailul modern, dar şi din comerţul tradiţional.

Potrivit informaţiilor din pieţele bucureştene, din hipermarketuri şi de pe Monitorul Preţurilor, platformă administrată de Consiliul Concurenţei, reiese că pentru produsele de bază precum carne de porc, cozonac, făină, ulei, ouă, salam, cârnaţi, fructe şi legume, o familie medie cheltuieşte în jur de 400 de lei.

Un studiu recent al companiei de cercetare Mednet Marketing Research Center arată că românii din mediul urban vor fi dispuşi să aloce în medie, de Sărbători, pentru produsele alimentare, 649,25 lei.

Procesatorii de carne susţin că preţul cărnii de porc a crescut cu 33% faţă de anul trecut, însă acest lucru nu se simte în preţurile preparatelor de carne. 

În ceea ce priveşte vânzările de produse din carne de porc din acest an, reprezentanţii procesatorilor se feresc să facă estimări, după ce anul trecut vânzările au fost sub estimări. 

Reprezentanţii industriei alimentare consideră că, de Sărbători, adesea, în pieţe produsele sunt mai scumpe decât în hipermarketuri.

“Tot vina noastră este, pentru că vorbim mereu despre produse tradiţionale. Tendinţa de a merge către produse tradiţionale a creat un flagel. Produsele acestea traţionale sunt mult mai scumpe. Eu mă uit în Bucureşti, care este împânzit cu magazine cu produse tradiţionale din zona Sibiului. Este imposibil să avem atâtea produse din zona Sibiului”, a afirmat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), Dragoş Frumosu, pentru News.ro. 

Preţurile în hipermarketuri sunt mai mici: un cozonac costă în jur de 15 lei, în timp ce caşcavalul este scos la vânzare cu 20 de lei pe kilogram, pentru sortimente similare.

Specialiştii din industria alimentară avertizează că, în perioada sărbătorilor, creşte şi evaziunea, deoarece mulţi români vând porci “la negru” pe marginea drumului.

Preşedintele FSIA consideră că inspectorilor Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) le este imposibil să ajungă să verifice fiecare sat, de aceea şi primăriile ar trebui să efectueze controale.