Romano Prodi, "zgaltait" de situatia romanilor

Romano Prodi, "zgaltait" de situatia romanilor

Toate televiziunile din Italia au acordat joi seara si vineri spatii ample subiectului "Crima de la Tor din Quinto" si dezbaterilor pornite de la aceasta.

Impactul subiectului in Italia a facut ca intr-o emisiune de descoperire a tinerelor talente in muzica, tip „Megastar”, un concurent, „agricoltore” de profesie, sa tina o intreaga pledoarie pentru expulzarea romanilor si a albanezilor si sa primeasca aplauze de la juriu.

Din tot scandalul, cel mai sifonat a iesit Romano Prodi, criticat de toata lumea pentru lejeritatea de care a dat dovada in problema imigratiei ilegale. „Nu mai putem tolera asa ceva. Asta e bestialitate. Noi am lasat romanii sa intre ilegal aici si uitati unde suntem: plangem moartea unei doamne”, a izbucnit aseara, pe postul Rai Tre, Roberto Formigoni, presedintele regiunii Lombardia.

Aceeasi televiziune a prezentat un amplu material, filmat in Romania, unde se arata grupurile ce parasesc Romania in fiecare dimineata, din zona Obor, spre Italia si se preciza ca criminalul era de langa Sibiu, „asa-zisa capitala europeana”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Periplu prin tabere

Tarziu in noapte, postul Rai Uno a reluat problema, dublata de aceasta data de un reportaj din alte tabere de romani aflati ilegal in Italia, precum cele de la Milano.

Materialul era alcatuit, in principal, din marturii ale acestora, dorul de casa, dar si imposibilitatea de a pleca. Titlul, „Devo labborare per mangiare”, era extras din declaratia unui tanar de numai 18 ani, angajat ca zidar la periferia orasului.

EFECT

Crima de la „Tor di Quinto” aprinde Italia Anchetatorii italieni au stabilit, ieri, ca este posibil ca Romulus Mailat, acuzat de uciderea Giovannei Reggiani, sa fi avut un complice. Potrivit editiei on-line a cotidianului „Il Tempo”, procurorii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce l-au audiat atat pe roman, cat si pe soferul de autobuz alertat de femeia care a dezvaluit agresiunea.

In cursul serii, pe numele lui Mailat a fost emis un mandat de arestare sub acuzatiile de tentativa de omor, talharie si agresiune sexuala. Si asta, in conditiile in care, avocatul acestuia Piero Piccinini declara ca clientul sau nu recunoaste acuzatiile care i se aduc si sustine ca a incercat doar sa-i fure italiencei geanta.

Cativa locuitori ai Romei au arborat in fata Penitenciarului Regina Coeli mesajul: „O moarte dureroasa acestui nenorocit!”. De altfel, in inchisoare, romanul este tinut la izolare deoarece gardienii se tem de represaliile la care acesta ar putea fi supus de catre alti detinuti care l-au amenintat. Intre timp, politistii se intorsesera la locul crimei, de data aceasta insotiti de cateva buldozere si pregatiti sa demoleze corturile si casele din carton ridicate aici.

Moartea violenta a Giovannei Reggiani a avut un impact masiv in opinia publica. Pe strazi, italienii care cer doar expulzarea romanilor ce comit infractiuni pot fi considerati ca facand parte dintr-o factiune lejera, existand deja voci care cer introducerea pedepsei cu moartea pentru astfel de cazuri. Autoritatile italiene au trecut deja la treaba, intocmind o lista cu cetatenii romani ce urmeaza sa fie expulzati. (Mihai Mincan)

REACTII

Frattini: „Nu poate fi pus semnul de egalitate intre romani si infractori”

Comisarul european pentru justitie, Franco Frattini, a lansat ieri un avertisment. „Sunt romani care muncesc si sunt integrati, si altii care comit infractiuni, care erau infractori si in tara de origine si care au profitat de aderarea Romaniei la UE, pentru a veni in Italia. In niciun caz nu poate fi pus semnul de egalitate intre romani si infractori”, a declarat Frattini.

El a precizat ca decretul guvernului italian privind expulzarea nu va fi suficient pentru a limita riscul infractiunilor comise de romani. Ministrul de externe roman, Adrian Cioroianu, a anuntat ca va evalua aplicarea dispozitiilor legale in Italia si ca spera ca acestea sa nu restranga drepturile cetatenilor romani la libera circulatie.

Cioroianu a precizat ca doi oficiali ai ministerului vor pleca la Roma si vor analiza ce fel de raspuns ar putea avea Romania. Secretarul general al PSD Titus Corlatean a apreciat ieri ca aceasta masura incalca Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Cititi si:

IERI

FORUM EVZ | LA REPUBBLICA: Autoritatile italiene au iesit la vanatoare de rromi  

Forum EVZ - La Repubblica  

La Repubblica face bilantul  

Nastase, vehement impotriva infractorilor romani  

Cioroianu: "Cetatenii onesti, adevaratii ambasadori ai Romaniei

EVENIMENT:

Acesti barbari care ne rup de Europa 

Frattini ne ia apararea in cazul ororii din Italia

ASTAZI

FORUM EVZ | LA REPUBBLICA:

Italienii ne fac praf  

Romanii din italia, speriati de moarte  

EVENIMENT:

Satra lui Mailat  

Mailat a ajuns in Italia gratie unei legi schioape  

FORUMUL ZIARULUI "LA REPUBBLICA"