Pentru a trăi decent în România, un adult are nevoie o sumă de 2.500 de lei, iar o familie cu doi copii de aproximativ 7000 de lei.
Deputații au votat ca Institutul Național de Statistică (INS) să publice informații anual cu privire la aceste cheltuieli, iar acestea să fie luate în considerare când se calculează salariu minim pe economie.
Legea „coșului minim” se bazează pe o cercetare făcută anul trecut de un grup de experţi de la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii şi fundaţia FES, care arată ca un adult care locuieşte singur la oraş şi munceşte are nevoie de 2.552 de lei pe lună pentru un trai decent. Cheltuielile pentru un cuplu ajung la 4.146 de lei, în vreme ce o familie cu doi copii de vârsta şcolară ar avea nevoie de 6.762 de lei lunar.
O mare parte din ceastă sumă reprezintă cheltuielile pentru mâncare şi cele pentru locuinţa. Se adaugă apoi îmbrăcămintea şi încălţămintea, produsele de uz casnic şi de igienă, medicamente sau tratamente medicale şi transportul. De menţionat aici că cercetarea nu include şi o maşină, considerată de mulţi mai degrabă un bun de lux, decât o necesitate.
„Nu e un trai în care efectiv doar nevoile biologice sunt satisfăcute şi cele educaţionale, culturale sau de recreere sunt complet ignorate, ceea ce de fapt se întâmplă în România cu marea majoritate a populaţiei pentru că nu îşi permit acest trăi minim decent. Suntem o populaţie care supravieţuieşte şi nu care trăieşte. 85% din contractele de muncă aveau valori mai mici decât valoarea coşului pentru o singură persoană”, susține Victoria Stoiciu de la Fundația Friedrich Ebert Stiftung, scrie Știrileprotv.