Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind Codul Fiscal care va modifica procedura de aplicare a impozitului pe diverse venituri.
Conform noilor reglementări, vor fi impozitate doar câștigurile obținute de deponenți, iar nu și contribuțiile pltite de deponenți. Contribuțiile la Pilonul II de pensii private nu vor mai fi impozitate începând cu data de 1 ianuarie 2024.
Legea promulgată de președintele Klaus Iohannis reglementează valoarea venitului impozabil pentru plăţile din fondurile de pensii administrate privat. Este vorba despre Pilonul II, Pilonul III, precum şi segmentul pensiilor ocupaţionale, după cum a anunțat Administrația Prezidențială. Actul normativ definește veniturile din pensii ca fiind acele drepturi primite în conformitate cu prevederile Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, ale Legii 204/2006 privind pensiile facultative şi ale Legii 1/2020 privind pensiile ocupaţionale.
Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit titlului V - contribuţii sociale obligatorii.
În cazul sumelor plătite într-o singură tranșă deponenților la fondurile private de pensii şi moştenitorilor legali ai acestora, venitul impozabil este constituit din sumele care depăşesc contribuţiile nete la care fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil.
Impozitarea veniturilor din pensii private
Pentru sumele primite ca plăţi eşalonate în rate de către deponenți sau de către moştenitorii legali ai acestora, venitul impozabil este constituit din sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor, la care se aplică plafonul de venit neimpozabil stabilit pentru fiecare rată lunară de la fiecare fond de pensii private.
Pentru sumele primite ca plată unică de către participanţii la fondurile de pensii facultative şi/sau fondurile de pensii ocupaţionale şi moştenitorii legali ai acestora, venitul impozabil este constituit din sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor, la care fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil stabilit.
Pentru sumele primite ca plăţi eşalonate în rate de către participanţii la fondurile de pensii facultative şi/sau ocupaţionale, precum şi de moştenitorii legali ai acestora, venitul impozabil este constituit din sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor, la care se aplică plafonul de venit neimpozabil stabilit pentru fiecare rată lunară de fiecare fond de pensii.
Legea a fost votată în Parlament
Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal care vizează reglementarea valorii venitului impozabil în cazul plăților făcute deponenților din fondurile de pensii private, respectiv Pilonul II, Pilonul III, precum şi segmentul pensiilor ocupaţionale din România a fost adoptat de Parlament în luna octombrie.
„Proiectul prevede că, la momentul în care se încheie un contract al unui beneficiar de Pilonul III şi Pilonul IV, partea de impozitare, acei 10% pe care statul îi ia, să se refere strict la randament şi nu şi la contribuţiile pe care fiecare persoană le-a avut în conturile individuale. Aceleaşi prevederi vor fi aplicabile şi Pilonului II”, a explicat deputatul Mara Calista conform adevarul.ro.