Editura Evenimentul si Capital

Românii și ungurii s-au bătut în sarmale

Autor: | | 2 Comentarii | 1118 Vizualizari

În urmă cu 24 de ani s-a decis să se pună capăt războiului dintre românii și maghiarii din secuime. Cum vremea duelurilor a trecut, s-a găsit o altă formă de câștigare a supremației: la ceaun. Românii şi maghiarii au hotărât să lase deoparte neînţelegerile şi să se întreacă într-un „război” culinar pe tărâmul sarmalelor, bucate tradiţionale cu care se laudă ambele bucătării.

Cele două tabere au bătut palma, au numit întrecerea festival, și prima competiție a avut loc la Pusztamérges, în Ungaria, în 1994, în al treilea sfârşit de săptămână din luna septembrie, timp de trei zile. În anul următor, competitorii s-au mutat la Praid, în Harghita, și timp de patru ani a avut loc, alternativ, în ambele localități. Din 1998, festivalul sarmalelor s-a stabilit la Praid, unde vin participanți din zonă, din Ungaria. Mai nou vin și din alte țări. Nu este vorba numai despre sarmale, ci despre un adevărat regal închinat gastronomiei.

În salină, alt festival

În timp ce la suprafață, mâinile nu stau locului, concurenții înfășoară sarmale cu viteză și se delectează cu muzică de fanfară, în faimoasa salină de la Praid au loc, în capela ecumenică din subteran, concerte de muzică clasică. Apoi, când bunătățile-s gata, vin grupurile folclorice și începe veselia.

Pentru că, pe lângă voia bună pe care o creează, festivalul urmărește legarea de prietenii între etnii, copiii sunt învățați de mici despre obiceiurile şi îndeletnicirile populare mai vechi ale popoarelor. Și ei fac o întrecere: pictează, scupltează dovleci și se antrenează în diverse jocuri.

Parcul din Praid a devenit o imensă bucătărie

Ediția din acest an a festivalului s-a încheiat duminică seara; bucătari amatori din România, Ungaria și Serbia au pregătit, în parcul din Praid, mii de sărmăluțe. Fiecare echipă a încercat să aducă ceva nou, deoarece sarmalele sunt un fel de mâncare care permite multă inventivitate, originalitate şi diversitate a sortimentelor.

Toată ziua a umblat fanfara prin sat, să-i cheme pe localnici și pe turiști la parada sarmalelor, pentru că finalul celor trei zile a fost deosebit de delicios. Toată lumea s-a bucurat de gustul sărmăluțelor fierte la ceaun.

Cinci tineri flăcăi din Praid au format „echipa veselă”; mai cu un cântec, mai cu o glumă, au reușit să facă 806 de sarmale în trei zile. An de an, ei folosesc un ingredient care face sarmalele delicioase, dar îl țin secret.

Pagina 1 din 2



Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI