Românii trebuie să plătească facturile la energie şi gaze. Florin Cîțu: Nu există cadru legal

Românii trebuie să plătească facturile la energie şi gaze. Florin Cîțu: Nu există cadru legal Sursa foto: EEC-Razvan Valcaneantu

Încă o veste proastă primesc românii. Florin Cîţu a anunţat că nu există un cadru legal care să le permită consumatorilor să nu-şi plătească facturile la gaze şi energie şi să nu se alegă cu penalități pe lângă sumele emise.

Florin Cîţu, a declarat joi că nu există un cadru legal care să permită românilor să nu plătească facturile la energie şi gaze naturale şi să nu aibă penalităţi.

Preşedintele PNL: „Nu există un cadru legal şi nu a fost trecută nicio ordonanţă de urgenţă care să le permită românilor să nu plătească factura şi să nu mai aibă penalităţi. Eu sper să vină cu un cadru legal, pentru că altfel această afirmaţie nu este susţinută de niciun cadru legal şi atunci îi îndemnăm pe români să încalce legea, ceea ce nu este corect.

Trebuie să fim foarte atenţi aici, spune fostul premier. Dacă Executivul vine cu un cadru legal nou, cu o ordonanţă de urgenţă prin care va spune că se interzice debranşarea în această perioadă, pentru că am făcut-o şi noi în stare de urgenţă, sau nu se plătesc penalităţi la facturi nu ştiu câte luni sau permitem ca facturile să fie plătite până în septembrie, pentru că asta este iarăşi o soluţie pe care putem să o facem după ce avem compensare ş.a.m.d. şi dacă există încă oameni care au probleme, trebuie să le permitem să plătească factura pe o perioadă mai lungă de timp”, a declarat Florin Cîţu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceasta este dovada nimeni nu s-a gândit la consecințele de după liberalizarea prețurilor la energie şi gaze

Şi continuă: „Vom avea o discuţie în coaliţie zilele următoare. Este o măsură care vine în afara programului de guvernare. Este o măsură nouă şi atunci trebuie să venim în coaliţie, pentru că aş vrea să ştiu - şi aici nu este o critică -, dar aş vrea să nu mai aruncăm pe piaţă tot felul de soluţii care au un impact asupra bugetului foarte mare, fără să venim şi cu soluţii de finanţare”, a mai declarat fostul premier.

Fostul premier mai spune că Guvernul nu poate plăti facturile pentru toată lumea: „Nu putem să plătim toate facturile pentru toată lumea, pentru că asta nu înseamnă decât să luăm de la unii şi să dăm la alţii şi nu ajungem nicăieri. Trebuie să vedem care sunt priorităţile, consumatorul vulnerabil şi apoi să le luăm pe rând, care sectoare sau ce parte din economie trebuie ajutată şi cum să o ajutăm ca să avem o economie mai târziu”, a explicat fostul premier.

Ce le cere colegilor de coaliție

Florin Cîţu cere colegilor din coaliţie „mai mult pragmatism, mai puţină discuţie pe Facebook, mai multă discuţie printre experţi, să venim cu soluţii şi apoi să le prezentăm românilor. Le-aş prioritiza, aş merge în primul rând către românii care într-adevăr au nevoie, către oamenii vulnerabili, către acele companii care sunt vulnerabile şi apoi aş extinde măsurile, dar trebuie să fim foarte clari: nu putem, şi acesta este mesajul din partea PNL, să vorbim de măsuri care să discrimineze sau să promitem că vom plăti toate facturile tuturor în economie. Asta ar fi o greşeală şi, la fel, să promitem tot felul de eliminări de taxe”, a mai spus Cîţu la Antena 3.