Evenimentul Zilei > Social > Românii, terfeliţi gratuit de presa irlandeză
Românii, terfeliţi gratuit de presa irlandeză

Românii, terfeliţi gratuit de presa irlandeză

Materialul despre „unul dintre cele mai mari jafuri cu carduri bancare din istoria Irlandei“, publicat, la sfârşitul săptămânii trecute, de jurnaliştii de la „Belfast Telegraph“, care au indus ideea că printre hoţi s-ar fi aflat şi români, nu este real.

Aşa susţin oficialii poliţiei irlandeze care, ieri, au negat vehement informaţiile cuprinse în articolul preluat şi de presa din România.

„Întregul articol publicat în «Belfast Telegraph» este o poveste. Nu am avut niciodată cazuri în care sume importante de bani să fi fost extrase ilegal de pe cardurile unor cetăţeni irlandezi de la bancomate din România. Mai mult, nu avem de-a face cu un jaf de proporţii, în condiţiile în care plângerile legate de fraude cu carduri false au scăzut în Irlanda, în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2007 şi chiar a anului 2006“, au arătat poliţiştii.

Potrivit unui raport al ataşatului de interne român la Dublin, singura dată reală cuprinsă în acel articol ar fi cifra de peste 1.000.000 de euro care nu reprezintă însă suma care ar fi fost furată de pe cardurile a 300 de irlandezi, ci prejudiciul total al tuturor fraudelor bancare (nu neapărat fraude cu carduri false) înregistrate în primul trimestru al acestui an în Irlanda, aşa cum a fost estimat de Irish Pay Card Organization.

Deşi au admis că au existat cazuri în care cetăţeni români au fost cercetaţi, în ultimii ani, pentru astfel de fraude, poliţiştii irlandezi susţin că numărul acestora este „infim“, iar prejudiciul total cauzat de ei se ridică la câteva mii de euro.