Cetățenii din mai multe orașe din România, vor fi monitorizați permanent. Municipalitățile investesc milioane de euro în sisteme de supraveghere video, inclusiv cu recunoaștere facială.
Consilierii locali ai municipiului Constanța au aprobat proiectul Seif City 20, privind creșterea siguranței în oraș, prin realizarea unui sistem operațional integrat de monitorizare. În acest fel, cel puțin 1.260 de camere de supraveghere vor fi amplasate în mai toate zonele din oraș, fiind coordonate dintr-un dispecerat, legat cu toate structurile de siguranță și ordine publică din Constanța.
Valoarea proiectului de realizare a sistemului tip "big brother" este de 9 milioane de euro, potrivit primarului Decebal Făgădău. Constanța are un preacord de finanțare cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) care include acest proiect. Imediat după aprobarea studiului de fezabilitate, la începutul anului 2020 va fi organizată licitația pentru proiecatre și execuție.
“Camerele de supraveghere vor acoperi toate zonele, de la școli, grădinițe, spații publice, până la locuri de joacă și ghene de gunoi. Ca să nu mai pățim ce am pățit în ultima perioadă. Construim cu greu și, într-o noapte, vin unii și strică tot ce am muncit noi, ani și luni”, a explicat primarul Constanței, Decebal Făgădău.
Finanțarea , în valoare de 9 milioane de euro, va fi asigurată fie din bugetul local, fie prin BERD. “Așa cum a fost procedura de achiziție a autobuzelor, putem accesa un împrumut de la BERD, cu perioadă de grație pentru perioada de implementare și cu rambursare în timp”, potrivit lui Decebal Făgădău.
La numărul minim de 1260 de camere s-a ajuns după ce primăria s-a consultat cu instituțiile și specialiști, inclusiv pentru realizarea dispeceratului. “Ne dorim să avem cel mai modern dispecerat din România pentru zona de siguranță, interoperabil cu toate celelalte structuri de siguranță și ordine publică”, a spus primarul Constanței.
Recunoașterea facială a învceput deja la Timișoara
În orașul de pe Bega au fost puse în funcțiune camerele de supraveghere video cu recunoaștere facială. Necesitatea lor? Prinderea rapidă a cetățenilor care fac mizerie sau se poartă necivilizat în oraș.
Au fost montate 54 de camere de supraveghere video performante, care pot recunoaște fețele celor pe care îi filmează, iar imaginile sunt transmise live la Centrul de Monitorizare al Poliției Locale. Un număr de 18 camere de supraveghere sunt deja în funcțiune, iar până la sfârșitul săptămânii viitoare, vor fi activate și celelalte.
Primăria a plătit 160.000 de lei pentru aceste 54 de camere, iar softul care le activează este unul extrem de complex. Acesta detectează obiectele abandonate în urma uneo acțiuni. Camerele vor filma doar în momentuil în care percep mișcare sau când detectează obiecte abandonate în aria lor de acoperire.
Sursa foto: Adrian Pîclișan