Românii şi bulgarii nu au încă drepturi depline în UE

Românii şi bulgarii nu sunt încă văzuţi ca cetăţeni cu drepturi depline în Uniunea Europeană, scrie cotidianul german "Der Spiegel", în ediţia electronică.

Mai multe state membre continuă să restricţioneze accesul cetăţenilor celor două ţări pe piaţa muncii, în special în condiţiile economice actuale, a anunţat un raport al Comisiei Europene, publicat ieri. Vechile statele membre ale Uniunii Europene sunt îngrijorate că locuitorii lor îşi vor pierde locurile de muncă şi folosesc criza financiară actuală ca un motiv pentru a prelungi protejarea pieţelor de muncă.

"În primul rând trebuie să asigurăm slujbe cetăţenilor noştri", a spus Phil Woolas, ministrul britanic al granişelor şi imigraţiei.

Îngrijorarea lui Woolas este prezentă din momentul în care zece ţări, printre care şi Polonia, au aderat la blocul european în 2004. În condiţiile aderării ţărilor est-europene la Uninunea Europeană, ţărilor din Europa occidentală le-a fost permisă limitarea pieţelor de muncă pentru o perioadă de şapte ani. Aceleaşi condiţii le-au fost impuse României şi Bulgariei când au aderat la UE, în 2007.

Ridicarea restricţiilor, cel mai târziu în 2012

Spania, Portugalia, Grecia,Ungaria şi Danemarca îşi vor deschide pieţele de muncă pentru români şi bulgari în acest an, însă majoritatea ţărilor membre ale Uniunii Europene, printre care Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia  îşi vor menţine restricţiile. Ministrul olandez al afacerilor sociale, Piet Hein Donner, a decis de asemenea să menţină graniţele închise datorită incertitudinii economice prin care trece ţara.

Conform înţelegerii de extindere, ţoate statele membre UE vor trebui să ridice toate restricţiile impuse românilor pe piaţa muncii până în 2012. Mai multe ţări şi-au deschis pieţele de muncă în sectoare unde se confruntă cu lipsa muncitorilor, ca agricultura sau horticultura.

Temerile că sosirea românilor şi bulgarilor va duce la creşterea şomajului sunt nefondate, a anunţat Comisia Europeană pe baza unei cercetări prezentate în luna noiembrie a anului trecut. Migratorii economici din ţările care au aderat la Uniunea Europeană în 2004 şi 2007 nu au dus la tulburări serioase ale pieţelor de mucă din celelate ţări al blocului comunitar. Mai mult, aceştia au contribuit la creşterea economică fără a lua slujbele muncitorilor locali sau să scadă nivelul salariilor, a precizat Comisia Europeană, care a adăugat că încurajează toate ţările să elimine restricţiile.